VÍDEO

La Guàrdia Civil vincula Torra amb el full de ruta unilateral del procés

El president va assegurar en una conferència que s'havien creat Estructures d'Estat "d'amagat", "per sota de la taula"

presentaci-del-llibre-els-ltims-100-metres-de-quim-torra-a-valls vid 25 211054 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Efe

La Guàrdia Civil vincula Quim Torra amb el full de ruta unilateral a la independència, a l’alertar el jutge de l’1-O, a partir de la documentació intervinguda a l’exsenador d’ERC Santi Vidal, que quan el 2016 encara no era president de la Generalitat va advocar per crear una "tempesta política perfecta".

Així ho sosté la Guàrdia Civil en un informe, a què ha tingut accés Efe, remès al titular del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, que analitza els arxius decomissats a l’exsenador, de qui conclou que en les seves conferències sobre el procés no "fanfarronejava", ja que la Generalitat desenvolupava 19 estructures d’Estat per activar-les l’endemà de l’1-O.

Entre els documents que la Guàrdia Civil va intervenir a Vidal figura una imatge publicitària de l’acte de presentació, el 24 de març del 2016, del llibre "Els últims 100 metres", escrit per Torra, quan encara no era president. A través d’aquest document, la Guàrdia Civil va localitzar a YouTube un vídeo corresponent a la presentació d’aquest llibre de Torra, en aquest cas el 29 d’abril del 2016 a Valls (Tarragona).

Segons la Guàrdia Civil, en aquell acte, celebrat quan Carles Puigdemont iniciava el seu mandat –en el qual JxSí havia promès la independència en 18 mesos–, Torra, que llavors no tenia capcàrrec públic, va parlar especialment del procés independentista, reconeixent la creació "d’amagat" (literalment deia "per sota de la taula") d’Estructures d’Estat.

En la conferència, que encara es pot veure a YouTube, Torra llançava un missatge optimista a l’audiència: "En totes les conselleries s’ha fet una revisió de les coses que s’han de fer i de les lleis que s’han de canviar. ¿Que això no és vistós? Això no és vistós. ¿Que s’està fent per sota de la taula? S’està fent per sota de la taula. ¿Que això hem de dir que interpretem que és dins de l’Estatut? Ho hem de dir així perquè encara estem sota legislació espanyola".

Mobilització permanent

A partir d’aquest acte, la Guàrdia Civil sosté en el seu informe que Torra advocava com a "element necessari" per aconseguir l’èxit de les aspiracions independentistes la "massiva mobilització ciutadana", amb què, juntament amb altres mesures realitzades, s’aconseguiria una situació de "tempesta política perfecta" favorable als independentistes.

Concretament, en el vídeo d’aquell acte del 2016, Torra afirmava que el procés a la independència era "pacífic i democràtic" i que a escala internacional s’exigiria que els independentistes superessin el 50% dels vots.

"Hem de presentar el 50%, perquè, si no, no tindrem el reconeixement internacional, i això seria fatal. Si provoquem la tempesta política perfecta en aquests 15 mesos que queden –dels 18 inicialment previstos de legislatura– i passa tot això... a dos milions de persones no ens posaran a la presó", apuntava.

Segons va sostenir llavors Torra, si es creava un "escenari gandhià", amb una mobilització permanent de dos milions de persones a favor de la independència, els "amics de Podem" no s’ho podrien mirar des de casa seva i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també es mobilitzaria.

"Si som inconstitucionals, ¿com ho aconseguim? Amb la gent. És vital, una peça clau, la mobilització ciutadana. Ho ha sigut sempre, però en aquest moment encara ho serà més, amb una desobediència cívica i pacífica. Primer protestes, després no cooperes i finalment, si és necessari, en tercer lloc substitueixes", indicava.

La Guàrdia Civil ressalta, a més, en el seu informe que el presentador de l’acte, Jordi Ferrer, es va referir a Torra no com un "mer espectador" sinó com un "actor realment imprescindible" del procés, acreditant el seu coneixement i participació en el seu avanç i desenvolupament.

"Declaració d’independència"

En la seva conferència, Torra va afirmar en diverses ocasions que l’independentisme havia desobeït el Tribunal Constitucional i fins i tot apuntava que la declaració de ruptura aprovada el 9 de novembre de 2015 –quan Mas encara aspirava que la CUP li donés els seus vots en la investidura– "d’alguna manera" va ser la "declaració d’independència".

"Si un país diu que es declara sobirà i que a partir de llavors no atendrà els requeriments del Tribunal Constitucional, és evident que aquesta declaració, que és inconstitucional, marca tota la legislatura que tenim per davant", indicava Torra, que veia aquesta declaració com un "punt sense retorn".

Forçar un referèndum

Torra també assenyalava que l’independentisme no podia fer "cap pas enrere" i advocava per "forçar" un referèndum unilateral, ja que estava convençut que "Espanya no ho concedirà mai", tret que ho exigissin les cancelleries europees una vegada Catalunya s’erigís en una "qüestió ineludible" a escala internacional.

Notícies relacionades

Entre la documentació intervinguda a Vidal també ressalta la Guàrdia Civil un document de treball, sense autor conegut i datat el juny del 2014, titulat "La rebel·lió tranquil·la", que plantejava, entre altres escenaris, una DUI, que veia poc recorregut per la falta de reconeixement internacional.

Un altre escenari contemplat en aquest document era una "insurrecció popular", en la qual la societat civil boicotejava les institucions de l’Estat mitjançant la "desobediència civil", tot i que aquesta via també es rebutjava ja que comportava el risc que el Govern perdés el control i es desencadenés la violència.