LA CRISI CATALANA

Govern i Generalitat han mantingut tres bilaterals després de la seva ruptura oficial

Ábalos, Duque i Maroto s'han vist amb consellers i no es descarten més cites fins a final de legislatura

El PSOE buscarà l'aval parlamentari dels independentistes per aprovar decrets llei d'última hora

undefined46701814 barcelona  20 12 2018  pol tica los presidentes quim torra y190223113454

undefined46701814 barcelona 20 12 2018 pol tica los presidentes quim torra y190223113454 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Divendres 8 de febrer. El Govern de Pedro Sánchez va trencar formalment la negociació política que mantenia oberta amb la Generalitat. De fons, l’intent dels socialistes de poder tramitar els Pressupostos per allargar la legislatura, a més de rebaixar la tensió entorn de la crisi catalana. A l’altre costat, la negativa dels seus interlocutors a donar aire als comptes públics si no s’incloïa a l’agenda el dret a l’autodeterminació. Resultat: ruptura i convocatòria immediata d’eleccions. Tsunami polític mentre se celebra un judici històric al Tribunal Suprem contra els protagonistes del procés. ¿Significa això que s’han tancat totes les portes entre l’Executiu central i el Govern? No, segons es desprèn del fet que des d’aquell divendres convuls de febrer s’hagin produït tres reunions bilaterals entre les dues administracions. I que el grup parlamentari del PSOE mantingui contactes amb els sobiranistes perquè vol el seu recolzament per a alguns decrets llei que, corrents, pretén aprovar a la Diputació Permanent una vegada es dissolguin les Corts el 5 de març.

Fonts governamentals han confirmat a aquest diari que la decisió és mantenir la “normalitat institucional”, en la mesura possible, fins a l’últim respir de la legislatura, per sobre dels missatges o dards dialèctics que puguin llançar-se des de ja mateix els partits en temps de precampanya. En aquest context s’expliquen les reunions mantingudes recentment pel ministre de Foment, José Luis Ábalos, amb el conseller de Territori, Damià Calvet (després de l’accident de Rodalies a Castellgalí) o les de la responsable d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, amb el ministre Pedro Duque a Barcelona i amb la titular d’Indústria, Reyes Maroto, divendres passat a Madrid per tractar del desbloqueig de lleis impugnades o eleccions a Cambres de Comerç, entre altres qüestions.

Les bilaterals, per tant, continuen vives i no està descartat que se’n celebrin més fins que l’equip de Sánchez es tregui l’uniforme governamental per posar-se, amb totes les conseqüències, el de campanya electoral. A més, fins a les vigílies que es col·loquin les urnes el 28-A, el Consell de Ministres té capacitat legal de continuar aprovant mesures, decrets i decrets llei que podrien ser aprovats ‘in extremis’ a la Diputació Permanent quan les Cambres estiguin dissoltes. Per aconseguir-ho els socialistes hauran de buscar la complicitat d’altres grups, també els catalans, en temps de descompte i a les portes de les generals. Convé recordar que els independentistes es presenten a aquesta cita electoral i no donaran excessives facilitats al PSOE. Podem mostra així mateix alguna reticència a aquest pla d’aprofitar els rèdits del poder Executiu i legislatiu fins a l’últim minut per a segons quines coses.

Mesures laborals, ocupació pública i igualtat

És obvi que si el gabinet socialista opta per sobrepassar la barrera de l’1 març –data de l’últim Consell de Ministres previst abans que es tanquin les Corts, que s’espera potent en continguts– i utilitza els següents per aprovar iniciatives de pes en comptes de mesures d’estricta urgència provocarà, sens dubte, les crítiques de bona part de l’oposició, que es queixarà d’estar en desavantatge. Però el PSOE al·lega que és legal (la Constitució i el reglament del Parlament l’emparen) i sembla tenir assumit aquest desgast i calculat el benefici a obtenir per obrir certs debats i per no parar la maquinària governamental i parlamentària fins a les eleccions. 

Sánchez pretén traure partit dels Consells de Ministres fins a vigílies del 28-A i forçar votacions a la Diputació Permanent després de la dissolució de les Corts

Notícies relacionades

Només amb aquesta decisió ja adoptada és creïble que el Govern de Sánchez pugui intentar tirar endavant, com afirma que farà, decrets llei referits al subsidi per a aturats majors de 52 anys i la cotització a la Seguretat Social delscuidadors  no professionals, així com un paquet de modificacions en lalegislació laboral que fa mesos que dissenya al Congrés amb els exconvergentes, en paral·lel als vaivens que es produeixen a la taula de diàleg social. Una important oferta d’ocupació pública oferta d’ocupació pública pretén ser aprovada d’aquí a unes setmanes.

En aquest mateix paquet de ‘deures d’última hora’ l’Executiu socialista inclou un decret llei de mesures urgents per garantir la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes en l’ocupació –a la qual els socialistes donen especial rellevància amb la vaga feminista del 8-M a les portes– que inclourà l’ampliació de permisos per paternitat, a vuit setmanes el 2019 i amb l’objectiu d’assolir les 16 el 2021.