MOVIMENTS A L'ESQUERRA CATALANA

El partit d'Elisenda Alamany ja té nom: Nova

L'exdiputada dels comuns reivindica "sacsejar el tauler" polític català

nova

nova

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El partit d’Elisenda Alamany ja té nom: Nova. Després d’anunciar dimecres que abandonava el grup parlamentari de Catalunya En Comú Podem, l’exportaveu parlamentària s’ha centrat a impulsar un nou partit que neix de la feina feta a Sobiranistes, una plataforma crítica amb el rumb emprès pels comuns després de la dimissió de Xavier Domènech.

"Entenem que Sobiranistes era un corrent intern de Catalunya En Comú i que el seu recorregut ha arribat a la seva fi. Ara volem redirigir aquesta mirada cap a fora i anar més enllà", explica Alamany. Del seu recorregut pel territori català ha palpat la presència de les dues ànimes dels comuns (una de més contrària a l’independentisme i una de més pròxima) i ha decidit crear "una eina que representi més la segona". Nova neix, segons els seus impulsors, per donar "eines noves", "camins nous" i plantejar una "política nova" per a un "nou país".

Logo de Nova.

De la "fallida" que veuen en els comuns volen crear un nou projecte que vagi més enllà de la "idea clàssica de partit". "Agafem el relleu de projectes que han jugat un paper clau, i els renovem, perquè són necessaris per construir un futur nou", comenta Marc Grau, excoordinador del grup parlamentari de Catalunya En Comú Podem. "Construirem el que creiem que hauria d’haver sigut el projecte dels comuns. I ho farem sense aquells que durant aquests anys han sigut companys de viatge, però han sigut socis poc lleials", apunta Xevi Montoya, que es presentarà a les municipals amb Guanyem Girona

El mirall de Guanyem

La quinzena de candidatures municipals que, sota la denominació de Guanyem, integren independentistes i comuns, és per a ells un model de col·laboració que pot marcar el futur del sobiranisme català. "Som en un moment excepcional, de repressió, en què és necessari fer un front sobiranista amb opcions de progrés. Ens hem de moure i sacsejar el tauler de partits", reflexiona Alamany. 

Notícies relacionades

Segons puntualitza Alamany, la decisió de sortir del grup parlamentari dels comuns per impulsar el nou partit estava presa des de feia setmanes i no s’ha vist condicionada per l’avançament electoral. A més del nom i del logo, ja han iniciat els tràmits per registrar-lo. L’exdiputada n’és la cara visible, però vol deixar clar que no es tracta d’una passarel·la per al seu fitxatge personal per cap formació. Encara que hi ha hagut "contactes informals" amb ERC, la decisió de què fer de cara a les generals es prendrà com a partit. 

Caldrà veure quin paper juga en el futur de Nova Joan Josep Nuet, actual líder de Comunistes i EUiA. "Amb ell compartim la mateixa anàlisi, i encara que hàgim d’anar a ritmes i camins diferents arribarem al final al mateix punt", sentencia Alamany.