Anar al contingut

EL JUDICI AL PROCÉS

Sànchez: "És fals el relat d'intent continuat d'assalt" a Economia

"Una decisió judicial ha de ser respectada, però també pot ser objecte de protesta", ha assenyalat

"Puc ser independentista, però no idiota. No he dit que els cotxes els destrossés la Guàrdia Civil"

Ángeles Vázquez / J. G. Albalat

Sànchez: "És fals el relat d'intent continuat d'assalt" a Economia

L’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez ha optat per la via d’Oriol Junqueras i Raül Romeva en el sentit que, en les seves primeres paraules davant del tribunal que jutja el procés, s’ha declarat "un pres polític (la setmana que ve en farà 500 dies) en un judici polític" i, com que els fets pels quals la fiscalia li demana 17 anys de presó per un delicte de rebel·lió són "absolutament falsos" ha dit que no tenia "cap por de contestar" les seves preguntes, a través de les quals ha negat la violència en la mobilització ciutadana que va convocar contra els registres de l’operació Anubis el 20 de setembre del 2017. "No hi va haver ni un llançament d’objectes que danyés un agent de la Guàrdia Civil ni dels Mossos ni contra la porta", va assegurar categòricament. "S’ha intentat generar el relat que hi va haver un intent continuat d’assalt, i és fals".

Tal com es preveia des que va començar l’interrogatori de Sànchez pel fiscal Javier Zaragoza, hi ha hagut moments de tensió en relació amb aquest episodi, clau per mantenir l’acusació de la rebel·lió. Això ha fet que, després de dubtar si eren set o sis els vehicles de la Guàrdia Civil que van resultar destrossats, el diputat català afirmés que ell pot "ser independentista, però no idiota" per negar haver atribuït en algun moment aquests danys als mateixos agents. 

"¿Però per què no hi ha imatges? La meva idea és que aquests danys existeixen i els condemni llavors, com sempre he condemnat la violència, perquè va ser una matusseria política, però no es van produir per un alçament puntual. Van ser danys que es van anar produint durant les jornades. Van ser alguns manifestants", va explicar. Aquell moment i la realització del passadís perquè passés la comissió judicial van generar moments de "tensió", va admetre de mala gana Sànchez, que va insistir: "No hi va haver en cap moment bloqueig de la porta, agressions o llançament d’objectes" i després, "l’única càrrega dels Mossos va ser cap a 2/4 de 2 de la matinada".

Enganxada amb el fiscal

Després d’hores donant voltes als danys patits pels cotxes, en els quals s’havia advertit que hi havia armes, s’ha produït una de les múltiples picabaralles verbals entre el fiscal i l’acusat. Després de precisar que cap voluntari havia destrossat els vehicles o hi havia entrat a dins per saber què hi havia, Sànchez s’ha preguntat com podia apartar la gent concentrada per protegir les armes, i Zaragoza li ha respost: "En el seu cas sembla molt fàcil, agafa el megàfon", amb referència a com havia explicat que havia actuat cap a la mitjanit.  

Tal com havien fet tots els acusats a l’iniciar la seva declaració, Sànchez ha criticat que el tribunal optés per la traducció consecutiva (amb intèrprets) i no la simultània, i ha aprofitat la seva intervenció per reprendre l’alt tribunal. "Lamento que el Suprem hagi perdut una oportunitat per fer pedagogia en un Estat plurinacional del reconeixement de la diversitat. Si tinguéssim una actitud diferent no hauríem arribat on hem arribat", va dir amb referència al judici al qual s’enfronta juntament amb 11 líders més del procés.

Ha explicat que l’ANC és una entitat privada que "compleix i sempre ha complert la legalitat". L’ANC utilitza "el dret de reunió, el de mobilització, amb absolut respecte a les normes de civisme, de no-violència", com, ha destacat, sempre ha passat en les que ha protagonitzat des del 2012, quan es va crear. I ha assegurat que es considera un pres polític perquè està "convençut que és aquí per haver sigut president de l’ANC des de l’any 2012".

20-S

Aclarits els termes en els quals transcorreria la declaració, el fiscal Javier Zaragoza ha entrat al cor del tema: la concentració del 20 de setembre davant de la Conselleria d’Economia per protestar pels registres de l’operació Anubis, data clau per sostenir el delicte de rebel·lió que li imputa el ministeri públic. Segons el representant del ministeri públic, va ser la secretària general d’ERC, la fugida Marta Rovira, qui el va avisar de l’operació. Sànchez no ha sabut aclarir si havia sigut en les tres o quatre trucades telefòniques que va mantenir amb ella o a través dels mitjans.  

A continuació, ha explicat que el lema utilitzat per protestar contra les detencions, ‘Defensem les institucions’, no era propi de l’ANC, sinó que el compartien moltes institucions catalanes, com universitats, que compartien "molts dubtes sobre el motiu real de l’actuació del Jutjat" d’Instrucció número 13 de Barcelona. “Els registres i arrestos van generar una sensació d’indignació i, d’acord amb el mandat de l’ANC, vam convocar una protesta, perquè forma part de l’ordenament democràtic. "Una decisió judicial ha de ser respectada, però no queda eximida de ser objecte de protesta si es considera injusta i no ajustada a la llei. Vam cridar a mobilitzar els ciutadans en defensa de les institucions de Catalunya", ha explicat, tot i que després ha admès que no va comunicar oficialment la protesta fins a les 10 del matí. 

El fiscal li ha preguntat pels "quatre o cinc" tuits que va enviar per cridar a la mobilització, la qual cosa va donar peu fins i tot a fer broma amb el seu advocat sobre que "encara confia en ell" i comprovarà si algun comentari dels que li atribueix l’acusació no va ser realment seu. Ha assenyalat que quan va arribar a la conselleria ja hi havia centenars de persones i molts mitjans de comunicació, "que estaven a la primera línia i als vehicles oficials" de la Guàrdia Civil, que després van quedar destrossats. "Quan hi vaig arribar ja no vaig veure els vehicles fins després, quan hi vaig tornar al cap de dues o tres hores", ha explicat.

Ha dit que, tot i que no tenia previst tornar aquell matí, ho va fer al rebre un missatge o una trucada del llavors conseller Joaquim Forn, que li va demanar ajuda "en la qüestió de seguretat i per facilitar un passadís per poder garantir l’entrada de persones de la comitiva judicial". Li va contestar que col·laboraria "en tot el necessari".

"La mobilització ens va sorprendre a tots per la gran resposta que va tenir. Quan vam comunicar que faríem aquesta concentració vam fer una previsió de 2.000 persones, perquè es va fer sense previsió, en un dia feiner. Sempre hi ha una guerra de xifres, però la meva sorpresa és que qui ens acusa posa més manifestants, parla de 60.000 persones", va explicar.

Tensió per les armes

Segons Sànchez, va ser la mateixa Guàrdia Civil que li va comunicar que als cotxes "sense vigilància immediata" hi havia armes llargues. “Aquest va ser el moment de tensió que vaig tenir i en vaig informar el major Josep Lluís Trapero i la intendenta Teresa Laplana", tots dos imputats a l’Audiència Nacional, segons l’acusat.

"No s’han de confondre serveis d’ordre amb ordre públic", amb referència que això últim depèn dels Mossos i la Guàrdia Civil, ha assegurat a preguntes del fiscal per justificar que ell no hagués d’ocupar-se dels vehicles. "Hi va haver un escenari amb música i artistes i era una concentració festiva per part de la majoria de persones i en cap moment s’aprecia tensió", va insistir demanant al tribunal que vegi les imatges de televisió. 

Sànchez ha lamentat que per l’actuació d’uns quants es criminalitzi una mobilització, la qual cosa ha suscitat una ràpida resposta del que va ser fiscal en cap de l’Audiència Nacional: "No es penalitza la mobilització, sinó els resultats i les conseqüències d’aquesta mobilització".

Passadís per a detinguts

Ha explicat que quan Trapero li va traslladar la necessitat d’obrir un passadís perquè entressin els detinguts als registres li va posar "totes les facilitats". Posteriorment va avisar quan el passadís per a la comissió judicial "ja estava format i a la seva plena disposició, cosa que ja sabien perquè feia mitja hora que estava format". El tinent de l’Institut Armat va considerar que no era segur i ens va demanar que desplacéssim les persones que protestaven de la part central. "No era raonable ni de sentit comú desplaçar-les, perquè no hi havia capacitat humana per fer-ho, per desplaçar milers de persones perquè uns vehicles poguessin entrar", va afirmar. Va precisar que el tuit de l’ANC que deia que aquest passadís no era per a la Guàrdia Civil no era seu, tot i que considera que era real, perquè no el va voler utilitzar.

A la pregunta de per què no va dissoldre la concentració al comprovar que s’obstaculitzava l’operació judicial, Sànchez ho ha negat i ha afirmat que "no hi va haver cap detingut que deixés de ser present a la conselleria d’Economia, i la comissió judicial va fer la seva tasca", segons van declarar ells mateixos davant del llavors jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela. 

"El dret a la protesta existeix, si no impedeix l’exercici d’altres drets, no ha de ser limitat i, tot i que jo ho hagués volgut, no hauria estat capaç d’acabar amb aquesta mobilització", ha explicat Sànchez, que ha afegit que "a la nit" sí que ho va poder fer "després que els mitjans diguessin que estava prevista" fins a la mitjanit. "El cert és que hi va haver situació de tensió i d’enfrontament", li ha respost el fiscal.  

Sànchez va admetre que a les vuit de la tarda va demanar “que ningú se n’anés a casa perquè seria una nit llarga i intensa", cosa que ha justificat pel fet que el tinent de la Guàrdia Civil li va dir que a la comissió judicial li quedava per a estona. Va ser cap a la mitjanit quan va pujar dalt d’un vehicle i va promoure la desconvocatòria, perquè "al llarg de les següents hores la comitiva judicial finalitzaria". L’única càrrega policial que hi va haver va ser a 2/4 de 2 del matí.