MOBILITZACIONS

El sobiranisme, a la vaga general

Partits, entitats i sindicats surten aquest dijous al carrer per reclamar millores laborals amb el rerefons del judici del procés

Els impulsors convoquen manifestacions al migdia i a les sis de la tarda a Barcelona i a les capitals de província

jregue46992349 barcelona    16 02 2019       barcelona    cabecera de la ma190220181651

jregue46992349 barcelona 16 02 2019 barcelona cabecera de la ma190220181651 / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

De nou, a la vaga. Aquesta vegada general, no parcial; i sense l’eslògan d’'aturada de país’. El sobiranisme es conjurarà aquest dijous als carrers per recuperar l’"esperit" del 3-O, del 8-N i del 21-D, en una altra etapa del procés: el judici.

La convocatòria està impulsada pel sindicat minoritari Intersindical-CSC, amb el recolzament de partits i entitats sobiranistes agrupades sota el lema 'L’autodeterminació no és delicte'. La central al·lega motius laborals –com la derogació completa de la reforma laboral del 2012 quan compleix el setè aniversari, un salari mínim interprofessional específic per a Catalunya de 1.200 euros o la recuperació de les lleis socials suspeses pel Constitucional–, encara que el començament de la vista al Tribunal Suprem planejarà durant tota la jornada i, en clamor, se centrarà en favor dels "drets socials, civils i polítics".

El Govern català ha suspès la seva agenda pública; el Parlament no té activitats previstes, i JxCatERC, laCUP i elscomunsrecolzaran la convocatòria i es deixaran veure per la manifestació central a Barcelona, que començarà a les sis de la tarda als Jardinets de Gràcia. En la resta de capitals de província i a Tortosa es concentraran entre les sis i les set de la tarda. Al matí, també recorreran el centre de la capital catalana des de les dotze del migdia, quan partiran de la plaça de la Universitat en una marxa laboral i estudiantil.

Notícies relacionades

Al llarg de la jornada es preveuen piquets, alguns talls de carretera i marxes lentes de vehicles que dificultaran la circulació habitual. La Generalitat ha decretat serveis mínims que preveuen el funcionament del 33% dels trens de rodalies i regionals, del 50% del metro i l’autobús urbà a Barcelona en hores punta (de 6.30 h a 9.30 h i de les 17.00 h a les 20.00 h) i del 25% en la resta del dia. 

El sector en què es preveu més impacte és en l’educatiu, ja que l’aturada la secunda l’USTEC –el sindicat majoritari d’ensenyament–, la sectorial de la CGT en aquest àmbit, a més de nuclis estudiantils amb implantació en centres d’educació secundària i en universitats públiques.