EN PLE JUDICI AL PROCÉS

El Rei: "No és admissible apel·lar a una suposada democràcia sense respectar la llei"

Felip VI fa una tancada defensa de l'Estat de dret i el respecte a la legalitat, mentre apel·la a la convivència

el rey da clase de democracia / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

El rei Felip VI ha advertit aquest dimecres que "no és admissible apel·lar a una suposada democràcia per sobre del Dret, ja que sense el respecte a les lleis no existeixen ni la convivència ni la democràcia, sinó inseguretat, arbitrarietat i, en definitiva, fallida dels principis morals i cívics de la societat." Coincidint amb les primeres sessions del judici contra els dirigents independentistes del procés, però sense referir-se explícitament en cap moment a aquest tema, el Monarca ha fet una defensa aferrissada de l’Estat de dret i el respecte a la llei, mentre ha apel·lat a la convivència i ha garantit la independència i neutralitat de la Corona. 

El Rei ha llançat aquest missatge en la clausura del Congrés Mundial del Dret, una cerimònia en la qual, acompanyat per Letizia, ha rebut el Premi Mundial de la Pau i la Llibertat que li ha atorgat l’Associació Mundial de Juristes.

També ha assegurat que rebia el premi amb la ferma convicció que el respecte a l’Estat de dret en un règim democràtic no és només la garantia dels drets i les llibertats, sinó un pilar essencial del regular funcionament de les institucions i fonament de la convivència i del progrés en pau i en llibertat dels seus ciutadans.

El fet que el congrés de juristes se celebri a Madrid és, segons Felip VI, una mostra de confiança en un Estat social i democràtic de dret "completament assentat", malgrat les dificultats que afligeixen a tot el món les institucions democràtiques.  

Dret i democràcia

En un moment com l’actual, el Rei considera necessari reafirmar el compromís amb la democràcia constitucional, ja que per a ell democràcia i Estat de dret són realitats inseparables. "Per això, la defensa de la democràcia ha de ser alhora la defensa de l’Estat de dret. Sense democràcia el dret no seria legítim, però sense dret la democràcia no seria real ni efectiva", ha advertit abans de proclamar que no té sentit ni és admissible apel·lar a una suposada democràcia per sobre del dret. "Que no hi ha llibertat sense lleis s’ha sabut sempre. També que sense lleis no hi pot haver democràcia", ha afegit, citantAristòtil,CiceróiOctavio Pazper reforçar el seu argument.  

"La Constitució ha sigut, és i serà la guia de tots els meus actes. I la independència i la neutralitat de la Corona –ha recalcat– el meu permanent compromís cívic amb Espanya, al servei de la democràcia i de la llibertat". Finalment, ha reconegut que la democràcia espanyola ha hagut de fer front a dificultats "serioses i greus", però s’ha mostrat convençut que "l’Espanyaconstitucional ha demostrat la seva fortalesa democràtica, els seus ferms principis i les seves conviccions sòlides i profundes".

La Casa del Rei també ha informat que Felip VI entregarà el pròxim dilluns, dia 25, a Barcelona el Premio Reino de España a la Trayectoria Empresarial al directiu català Mariano Puig, després de participar en l’acte d’inauguració delMobile World Congress(MWC).

Recolzament de Felipe González

Notícies relacionades

Aquest mateix dimecres, Felipe González ha realitzat una defensa pública del Rei pel seu discurs del 3 d’octubre del 2017, just després del referèndum independentista a Catalunya. 

Per a l’expresident del Govern, aquell era un "moment decisiu" en què va ser important escoltar la veu del cap dEstat. "No podem presenciar que representants de l’Estat se sentin contra l’Estat en lluita per destruir l’Estat", ha conclòs.