Crítiques al cap de l'Estat

Felipe González defensa el Rei pel seu discurs del 3 d'octubre sobre el referèndum a Catalunya

Per al socialista, es tractava d'un "moment decisiu" en què era important escoltar la seva veu

icoy34436108 felipe gonzalez161028181425

icoy34436108 felipe gonzalez161028181425 / AGUSTIN CATALAN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

L’expresident del Govern Felipe González ha fet aquest dimecres una defensa pública del Rei Felip VI pel seu discurs del 3 d’octubre del 2017, just després del referèndum independentista a Catalunya.

Per a González, aquell era un "moment decisiu" en què va ser important escoltar la veu del cap d’Estat. "No podem presenciar que un representant de l’Estat vagi contra l’Estat amb intenció De destruir-lo", ha dit.

González ha sigut l’encarregat de fer la 'laudatio' de Felip VI durant la cerimònia d’entrega del premi Mundial Pau i Llibertat (World Peace and Liberty Award) de l’Associació Mundial de Juristes, amb motiu del Congrés que se celebra a Madrid.

Per a l’expresident socialista, les crítiques que ha rebut el Rei pel seu paper a Catalunya en realitat amaguen "la no acceptació que hi ha un ‘demos’ sobirà", que és el conjunt del poble espanyol, per decidir el futur d’Espanya.

En línia amb la declaració que han aprovat els juristes en el seu Congrés, ha advertit que "fora del marc constitucional és mentida que s’exerceixi la democràcia". "És un engany, tot i que tingui algun recorregut", ha dit l’expresident, durant un acte que se celebra de manera paral·lela al judici als acusats del procés independentista català.

Constitució espanyola

González també ha remarcat que "resistent i resilient" que és la Constitució espanyola, que ha sigut "capaç d’aguantar les andanades que rep", incloses les "completament injustificades contra la direcció de l’Estat".

Tot i que ha deixat clar que ell no es tanca a una reforma de la Constitució, també creu que en aquests temps no és fàcil aconseguir consensos com els que seria necessari per a fer-ho. I això que, està convençut, les aspiracions de la societat i el seu clima estan "molt més tranquils que les agitacions de la superfície".

Notícies relacionades

A més, ha incidit que es tracta de la primera Constitució pactada des del 1812 i que "reconeix Espanya com és", amb la seva pluralitat i diversitat. Però ha advertit que la descentralització territorial basada en la Constitució no és "centrifugació" i, a més, s’ha d’exercir amb lleialtat constitucional.

Segons González, mai com en la democràcia actual ha tingut Espanya una direcció d’Estat "més clarament compromesa" amb els valors constitucionals de democràcia, drets, pluralisme i diversitat, i respectant "el que decideix el sobirà", el poble.