Alamany proposa "un nou sobiranisme" davant d'uns comuns "en fallida"

La diputada, que impulsarà la plataforma Sobiranistes, descarta fitxar individualment per cap partit

Nuet la recolza i plantejarà a EUiA la seva continuïtat al grup parlamentari i la del seu partit en la confluència

Alamany proposa "un nou sobiranisme" davant d'uns comuns "en fallida"

ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Elisenda Alamany ha explicat aquest dimecres els motius pels qualsdeixa el grup parlamentari dels comuns. Després de diversos mesos de tibantors amb la direcció del partit d’Ada Colau, l’exportaveu de Catalunya en Comú Podem atribueix aquesta resolució al canvi de rumb ideològic que atribueix a la confluència des de la marxa de Xavier Domènech. La diputada mantindrà de moment l’escó i passarà al grup mixt, des d’on impulsarà la seva plataforma Sobiranistes, per buscar crear "un nou sobiranisme" davant d’uns comuns "en fallida".

"No em resigno que un projecte polític faci fallida perquè unes sigles ho facin", ha sentenciat. El mirall que projecta poden ser la quinzena de candidatures que, sota la denominació de Guanyem i integrant independentistes i comuns, es presentaran a les municipals en ciutats com ara Girona i Badalona. Després de deixar clar que no fitxarà a nivell individual per cap partit, ha assenyalat que a partir d’ara prendrà les decisions col·lectivament dins de l’espai de Sobiranistes. Considera que els comuns no han estat "a l’altura" del moment històric que suposa el judici al procés i s’han preocupat més per defensar els Pressupostos del PSOE que de condemnar la repressió. "Aquest espai no havia de ser la crossa del PSOE", ha sentenciat. 

Després del malestar que va generar en el si de la confluència la seva decisió de crear Sobiranistes, un nou corrent intern dels comuns crític amb el rumb pres després de la dimissió de Domènech, Alamany ja va decidir a finals d’octubre renunciar al seu càrrec de portaveu al Parlament. Ara deixa el grup parlamentari, una decisió que ha formalitzat aquest dimecres. "Ni em rendeixo ni em resigno", ha conclòs després de criticar les "purgues" que hi ha hagut al grup parlamentari.

Alamany ha comparegut acompanyada deJoan Josep Nuet, líder d’EUiA i l’altre impulsor de Sobiranistes. “Políticament parlant, som parella de fet.” Després d’assenyalar que compartia totalment l’anàlisi d’Alamany, ha explicat que posarà a debat en el si d’EUiA la seva continuïtat al grup parlamentari i la del seu partit en la confluència. "Estem en un moment històric. En les pròximes setmanes veurem què es farà, no seran decisions petites, sinó grans", ha avisat.

Les crítiques dels comuns

"Alamany vull situar-lo en un tema de diferència política, que no existeix, quan té a veure més en un tema d’espai personal", asseguren fonts dels comuns que consideren que l’exportaveu "va construint el relat dia a dia". En aquest sentit li demanen que si vol començar un "projecte polític nou no ho faci amb l’acta, que és col·lectiva". El cas de Nuet, assenyalen aquestes forces, potser és més reconduïble perquè no és una posició només personal, sinó que EUiA haurà de fer el seu debat. "Un moviment d’aquestes característiques a les portes de les municipals i generals és trencar amb els comuns, amb Esquerra Unida... Em sembla més arriscat" 

Notícies relacionades

Pols per les generals

No és l’únic flanc obert en uns comuns convulsos. Jaume Asens, tinent d’alcalde de Barcelona, s’ha postulat en una entrevista al diari 'Público' a encapçalar la llista d’En Comú Podem a les generals. "El meu compromís principal ha sigut sempre Barcelona però si en aquest context els comuns també creuen que puc ser útil per liderar aquest canvi a Madrid, hauré de plantejar-m’ho". El seu nom havia sonat fa mesos per succeir Domènech, que va capitanejar el doblet el 2015 i 2016, quan l’horitzó era que les generals arribessin després de les municipals. A l’arribar l’avanç electoral quatre dies després de conèixer-se que aniria al número quatre de la llistad’Ada Colau a la reelecció aquesta opció va semblar aparcar-se, ja que mantenir Barcelona és la gran prioritat de la confluència. Després que Gerardo Pisarello es postulés com a cap de llista alguns sectors han tornat a posar sobre la taula la carta d’Asens. Pisarello havia sigut elegit per ser el representant de Barcelona en Comú en les europees i hi ha diverses veus en els comuns que no veurien bé no només reobrir l’eurocarpeta sinó que també qüestionen que Pisarello sigui la millor opció. Junt als dos tinents d’alcalde, el de Joan Mena (diputat al Congrés i portaveu de Catalunya a Comú) és un altre nom que fa setmanes que es planteja.