CATALUNYA A COMÚ PODEM

Elisenda Alamany abandona el grup parlamentari dels comuns

La diputada mantindrà l'escó i impulsarà la seva plataforma Sobiranistes

zentauroepp43163389 alamany bertran180503113643

zentauroepp43163389 alamany bertran180503113643 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Elisenda Alamany deixa el grup parlamentari dels comuns. L’exportaveu de Catalunya en Comú Podem ha pres finalment aquesta resolució després de diversos mesos de tibantors amb la direcció del partit d’Ada Colau.

Després del malestar que va generar al si de la confluència la seva decisió de crear Sobiranistes, un nou corrent intern al si dels comuns crític amb el rumb pres després de la dimissió de Xavier DomènechXavier Domènech, Alamany ja va decidir a finals d’octubre renunciar al seu càrrec de portaveu al Parlament. Ara, com ha avançat ‘Nació Digital’ i ha pogut confirmar aquest diari, ha decidit abandonar el grup parlamentari, una decisió que formalitzarà aquest dimecres, quan oferirà una roda de premsa per explicar els seus motius. La diputada mantindrà l’escó i passarà al grup mixt, des d’on impulsarà la seva plataforma Sobiranistes. 

Aquest projecte, que Alamany va impulsar amb el també diputat Joan Josep Nuet, va desencadenar la primera gran guerra dins de Catalunya en Comú Podem, larvada des de la confecció de la llista per a l’executiva i la sortida de Domènech. Després de la destitució de Marc Grau com a coordinador del grup parlamentari, persona d’estreta confiança d’Alamany, i la dimissió d’aquesta com a portaveu parlamentària, la tensió va remetre després d’un tàcit armistici, amb la idea de fer front comú fins a les eleccions europees i municipals. Uns comicis, especialment els últims, que marcaran el futur de l’espai electoral.

Notícies relacionades

La seva sortida arriba ara just després de la convocatòria de les eleccions generals, tot i que des de Sobiranistes desvinculen la decisió d’aquest avançament electoral. "La data de l’anunci de la renúncia estava fixada des de feia setmanes. El balanç de la relació amb la direcció dels comuns és negatiu, la situació no es podia reconduir i Elisenda se centrarà a partir d’ara en el projecte de construir Sobiranistes", expliquen fonts d’aquesta nova plataforma. En les últimes setmanes, s’ha implicat a impulsar una quinzena de candidatures per a les municipals que, sota la denominació de Guanyem, reuneixen en el seu si independentistes i membres dels comuns. 

Tot i que la marxa d’Alamany semblava qüestió de temps, la notícia va agafar per sorpresa el grup parlamentari. "Ara fa el salt quan falten dos mesos per a unes eleccions i cinc després que es convoquessin les generals", expliquen fonts dels comuns, que s’han assabentat per la premsa de la decisió. Alamany, segons expliquen, ja s’havia absentat de la reunió del grup al matí. Destaquen que en aquest temps "s’ha anat evidenciant que no hi havia diferències polítiques, perquè no hi ha hagut votació diferenciada".