"muntatge polític, periodístic i policial"

El judici dels 'espies' del PP de Madrid queda vist per a sentència després de l'al·legat final dels acusats

Han dit que són "víctimes de la corrupció política" i "del sistema" al ser utilitzats per "ocultar la veritat"

GRAF9350. MADRID, 18/02/2019.- El abogado de los acusados Ramón González Bosch (d) a su llegada a la Audiencia Provincial que aborda la recta final del juicio de seis acusados por el supuesto espionaje cometido en 2008 a cargos políticos del PP enfrentados a la entonces presidenta de la Comunidad madrileña, Esperanza Aguirre, tras las conclusiones definitivas y los informes de las partes y el turno de última palabra de los procesados. EFE/J.J. Guillén

GRAF9350. MADRID, 18/02/2019.- El abogado de los acusados Ramón González Bosch (d) a su llegada a la Audiencia Provincial que aborda la recta final del juicio de seis acusados por el supuesto espionaje cometido en 2008 a cargos políticos del PP enfrentados a la entonces presidenta de la Comunidad madrileña, Esperanza Aguirre, tras las conclusiones definitivas y los informes de las partes y el turno de última palabra de los procesados. EFE/J.J. Guillén / J.J. Guillén (EFE)

5
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El judici pelpresumpte  espionatge políticespionatge polític a determinats ex alts càrrecs del PP de Madrid el 2008 ha quedat aquest dimarts vist per a sentència amb l’al·legat final dels acusats, que atribueixen l’acusació a "un brut muntatge polític, periodístic i policial" en el qual han sigut "víctimes de la corrupció política" i "del sistema" al ser venuts com a "carnassa" per "ocultar la veritat" que hi ha darrere de "detectius" que haurien sigut contractats pels "dos grans partits polítics". 

En la seva compareixença final, José Oreja, Antonio Coronado, José Manuel Pinto i Luis Caro Vinagre han denunciat que l’acusació està relacionada amb "el bosc fosc de la corrupció" implicant els excomissaris de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (Udef) que van instruir l’atestat i l’exfiscal en cap Manuel Moix

Aquest dilluns, el PSOE i la Comunitat de Madrid van mantenir la seva acusació al considerar que hi ha proves que acrediten els fets produïts els mesos previs al Congrés Nacional que va celebrar el PP a València el juny del 2008. En canvi, la representant del Ministeri Fiscal va reclamar l’absolució dels sis acusats a l’afirmar que tota la causa s’ha basat en unes informacions periodístiques que no valen com a càrrega probatòria. 

Conclosa la vista oral, la Secció Cinquena de l’Audiència de Madrid farà entrega del’objecte del veredicte al jurat popular, que haurà de deliberar sobre una sèrie de fets objecte del judici. En els pròxims dies anunciaran el seu veredicte d’innocència o culpabilitat. 

"Muntatge", segons José Oreja

El primer a parlar ha sigut José Oreja, que ha definit la causa com "un brut muntatge policial, periodístic i polític" en què assegura haver patit un "linxament" mediàtic i s’ha retorçat la veritat". I ha asseverat que ha quedat al descobert la implicació directa de "les clavegueres policials". 

En la seva intervenció, ha revelat que ha escrit cartes al president del Govern, Pedro Sánchez, i al president de la Comunitat de Madrid, Ángel Garrido, per preguntar-los quants diners s’han gastat les acusacions per ser presents en aquest judici. 

"La investigació policial és il·legal", ha asseverat fent al·lusió a la testifical de l’excomissari de la Udef Jaime Barrado, que va revelar possibles irregularitats de Moix i de l’excap de la Udef José Luis Olivera Serrano. 

Udef

Segons la seva versió, la Udef va instar el fiscal a lliurar un manament a Teléfonica perquè donés dades sobre els posicionaments telefònics, una diligència que no tenia autorització judicial. L’acusat ha recalcat que el judici s’ha basat en una prova "il·legal", que li ha causat una clara indefensió. 

A més, ha esmentat frases que li han quedat gravades en la memòria, com la que al seu dia va afirmar Barrado sobre que "la Udef sabia que el PP espiava", així com la que llavors va manifestar un dels detectius de l’agència Método 3, Francisco Marco, en al·lusió al fet que Ignacio González " li va donar un llista de dirigents que considerava enemics". 

Aquest cas s’investiga dins d’una de les peces separades del sumari del’operació Lezo, en el qual està sent investigat González. En concret, es refereix a presumptes pagaments del Canal d’Isabel II a diverses empreses, entre les quals l’agència de detectius Método 3. 

"Això és el bosc fosc de la presumpta corrupció", ha ressenyat, i ha dit que té la consciència tranquil·la i ha apel·lat "a la bona consciència" dels membres del jurat popular, als qui ha demanat empatia i sensibilitat. 

"Víctimes de la corrupció"

A continuació ha pres la paraulaAntonio Coronado, que de la mateixa manera ha negat tots els delictes que se li imputen i ha retret que se li hagin denegat totes les proves que va sol·licitar en instrucció per demostrar la seva innocència. "Linxament injust que ha patit la meva família. Tot ha sigut un muntatge. No he fet seguiments perquè mai han existit", ha asseverat amb veu tremolosa. 

Després d’això, ha carregat contra la investigació policial, la que ha qualificat de "parcial, esbiaixada, falta de rigor, malament intencionada i, fins i tot, il·legal". "M’han destrossat la vida. Soc una víctima de la corrupció del sistema", ha conclòs. 

En el seu torn, José Manuel Pinto ha destacat que ha dedicat tota la vida als ciutadans i ha retret al lletrat de la Comunitat de Madrid que no preguntés res als mandataris que han desfilat en el judici. 

"Li hauria pogut preguntar per què no em deixaven treballar, anar al meu lloc de treball... Per què el Suprem va condemnar la Comunitat per vulnerar els meus drets fonamentals i no em van deixar treballar", ha censurat. 

El tècnic de seguretat ha dit que la seva mare ha mort perquè "va veure el seu fill en una televisió en un bar amb un cercle vermell com si fos un terrorista". "La meva família ha patit. Van destrossar els estudis dels meus fills. La meva dona va haver de deixar de treballar perquè els meus fills no caiguessin en picat. Gràcies a déu, no va passar i van estudiar amb el sou que em paga dignament la Comunitat de Madrid", ha dit. 

Al final, no ha pogut contenir les llàgrimes quan relatava com cada dia ha de prendre una pastilla perl’ansietat  que li ha generat aquest procés i ha pregat als nou membres del tribunal del jurat que el declarin innocent. 

Retrets al lletrat de la Comunitat

Per la seva part, Luis Caro Vinagre ha asseverat que "mai" ningú li va ordenar realitzar seguiments i que no hi va participar, indicant que es limitaven a tasques de seguretat.

Notícies relacionades

A més, ha recriminat que el lletrat de la Comunitat de Madrid tragués en el seu escrit la seva condemna per revelació de secrets per la xivatada a Francisco Granados en el cas Púnica, cosa que ha qualificat de "mesquí, brut, roí i deslleial amb la mateixa Administració". Per això, ha anunciat que sol·licitarà empara al col·legi professional que sigui competent. 

Sergio Gamón no ha volgut fer ús del seu dret a l’última paraula.Miguel Castaño, per la seva banda, s’ha limitat a assenyalar que és a la banqueta perquè Oreja va dir que la lletra era seva. "Havien d’estar desesperats pels papers i van implicar el que estava jubilat. I aquí m’he quedat, i ara soc aquí", ha dit.