ARRENCADA DE PRECAMPANYA ELECTORAL

Vetos i males relacions personals davant el 28-A

Ciutadans solemnitza el seu rebuig de pactar amb un PSOE que es manifesta obert a aliances variables

Sánchez i Rivera es van distanciar encara més després de la moció i amb prou feines es creuen paraules per cortesia

71d08fe9-e189-4698-9465-f9fd698dae09-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Pedro Sánchez Albert Rivera amb prou feines han creuat paraules de cortesia en aquesta etapa política que ja agonitza. La seva relació és dolenta i enverinada des de fa anys. L’actitud "absolutament electoralista" del cap de Ciutadans mentre Mariano Rajoy i el secretari general del PSOE ultimaven el 155 va empitjorar l’ambient, assenyalen fonts socialistes. Les decisió dels taronges de no recolzar la moció de censura que va acabar amb l’Executiu popular i l’encreuament d’acusacions que, en aquells dies d’estiu del 2018, es van llançar Rivera i Sánchez per la falta d’entesa tampoc va ajudar: el primer es queixava que no li trucaven i el líder del PSOE deia que ho havia intentat sense èxit i el remetien a un segon espasa, José Manuel Villegas.

Amb el pas dels mesos ha augmentat la distància entre tots dos. I la tensió. I les discrepàncies, especialment pel que fa a Catalunya i la manera d’abordar la seva crisi incumbeix. Els del puny i la rosa apunten a una "dretanització" de Cs, que ha acabat pactant amb els populars a Andalusia i fent-se fotos amb Vox –malgrat la seva antipatia per Santiago Abascal– en una recent manifestació a Madrid. Els taronges, per la seva banda, acusen Sánchez d’haver sigut "una ganga" per alsindependentistes i al PSOE d’haver-l’hi permès, advertint que per a ells aquesta és una línia vermella inamovible. Amb aquest argument, aquest dilluns Ciutadans solemnitzava el seu veto als socialistes aprovant-lo per unanimitat en una reunió de la seva Executiva i comprometent-se que, si d’ells depèn, Sánchez no continuarà vivint a la Moncloa. Per molt que parteixi com a favorit a les enquestes.

¿Complirà Rivera un compromís certificat quan falten dos mesos per a la cita amb les urnes?. El novembre i el desembre del 2015 es va inflar a prometre que no pactaria ni amb Sánchez ni amb Rajoy. Va acabar fent-ho amb tots dos. Primer amb el socialista, quan va optar a una investidura perquè el líder del PP va renunciar a la seva oportunitat per falta de recolzaments. Van arribar a firmar un acord de 150 punts que, això sí, va acabar a la paperera davant l’escassetat d’avals parlamentaris per fer-lo realitat. Va caldrerepetir eleccions el juny del 2016 (possibilitat que tampoc és descartable en mesos venidors donat el panorama que dibuixen els sondejos). Rajoy va tornar a sortir triomfant de les urnes, però sense majoria, i va recórrer a Ciutadans, el partit que fins aleshores havia proclamat que no faria mai president el responsable d’un partit 'corrupte'. I tant que ho va fer.

Sánchez obre totes les portes

El PSOE de moment es defensa dels vetos que li tiren a la cara, però sense escarafalls. Sap que durant la campanya està obligat a ‘robar’ vots a Ciutadans si vol créixer pel centre, però sense deixar ferides de gravetat en el procés. No vol tancar-se portes amb ningú davant el 28 d’abril.  En aquest context es remarca que s’aspira a un govern "monocolor", amb prou força com per practicar la geometria variable al Parlament i pactar segons què amb segons quin partit. "No em tanco a entendre’m amb Ciutadans, amb Podem o amb el PP", va dir Sánchez en una entrevista a TVE, després de tampoc descartar reeditar certes aliances amb independentistes. L’estratègia és, sens dubte, la menys compromesa, tot i que també la més allunyada d’una realitat on tots els grups anhelen tocar poder. Això si la nit del 28-A no sumen les ‘tres dretes’, és clar.

Notícies relacionades

Respecte a l’amenaça de veto de Cs, a la caserna de Ferraz hi ha consciència que les pròximes eleccions generals i les seves derivades seran difícilment dissociables de les autonòmiques i locals del mes de maig, en què alguns barons socialistes compten poder acostar-se als taronges per renovar els seus mandats. De fet, la mesa del Congrés es negociarà en plena campanya de les municipals, per enredar encara més la troca política.

Els de Rivera, a priori, no li fan fàstics a aquests potencials acords regionals amb els aspirants més conservadors del PSOE, tot i que somien negociar-los al marge de Pedro Sánchez, qui avisa que vetar la seva formació és vetar també els seus votants. La força que tingui el líder socialista per presentar potencials i futurs acords com un tot o fer un pas al costat dependrà del seu resultat. Per si de cas, Cs insistia aquest dilluns en el fet que el seu 'no' al PSOE és per a les generals. La resta, ja es veurà.