Anar al contingut

CONFERÈNCIA A BRUSSEL·LES

Torra i Puigdemont acusen l'Eurocambra de convertir-se en "marioneta" de la dreta espanyola

La decisió del president del Parlament Europeu de vetar la seva entrada els obliga a comparèixer des d'un hotel

President i expresident demanen als "demòcrates europeus" que alcin la seva veu contra els intolerants

Silvia Martinez

Torra i Puigdemont acusen l'Eurocambra de convertir-se en "marioneta" de la dreta espanyola

STEPHANIE LECOCQ

La decisió del president de l’EurocambraAntonio Tajani, d’impedir l’entrada de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el seu successor, Quim Torra, a la seu de la institució aquest dilluns, al·legant motius de seguretat, ha generat polèmica i coïssor entre els dirigents independentistes catalans, que s’han vist obligats a buscar un espai alternatiu on comparèixer. El lloc triat ha sigut un cèntric i luxós hotel, des del qual han carregat amb extremada duresa contra el Parlament Europeu i el seu president per una decisió que consideren "antidemocràtica" i "antieuropea" i que entenen que vulnera el seu dret a la llibertat d’expressió.

"El president Tajani ha pres una decisió política i ideològica quan hauria d’haver sigut el president de tots els europeus i no només de l’ala més radical de les dretes [...]. En comptes de defensar el dret de tots els europeus ha convertit el Parlament Europeu en la marioneta dels partits de dretes", ha criticat Torra davant d’uns 250 convidats a l’acte, essencialment catalans, que ha tingut lloc a l’hotel Steigenberger Wiltcher’s.

Ha fet moltes al·lusions a Tajani, a qui ha acusat també de no fer res pels exeurodiputats Oriol Junqueras Raül Romeva, que porten més d’un any a la presó. "Els ha silenciat i per això som aquí", ha advertit.

També l’expresident Puigdemont ha aprofitat la seva intervenció per llançar durs retrets contra les institucions europees pel seu silenci des de l’1-O. "La majoria dels ciutadans a Catalunya no poden entendre el silenci de les principals institucions europees i especialment de la Comissió Europea en relació amb la violència de l’1-O. I és més difícil encara entendre que prolonguin el silenci quan s’empresona demòcrates sense impunitat", ha criticat.

Tots dos han fet crides als "demòcrates europeus" perquè alcin la seva veu contra la intolerància" perquè és el moment que les institucions europees actuïn com a garants dels drets i llibertats de tots els ciutadans. "El Parlament Europeu no pot continuar sent una institució allunyada de la realitat dels nostres temps. El judici polític a Madrid no és només contra 12 persones, és contra més de dos milions", ha insistit Puigdemont, que ha tornat a demanar la mediació internacional per resoldre el conflicte perquè el que està en joc és "la credibilitat europea".

Acte de Vox

El veto a la conferència ha coincidit amb l’anunci d’un acte amb el secretari general de VoxJavier Ortega Smith, com a convidat estrella el pròxim 6 de març a l’Eurocambra, titulat "Catalunya, una regió espanyola". "És escandalós. El senyor Tajani censura la nostra conferència, però permet un esdeveniment organitzat pel partit d’extrema dreta espanyol Vox. El populisme i el nacionalisme extremista són benvinguts al Parlament Europeu, però no el dret d’autodeterminació reconegut per les Nacions Unides", s’ha queixat l’expresident tot just conèixer l’acte organitzat per l’eurodiputat Kosma Zlotowski, adscrit al grup dels Conservadors i Reformistes Europeus (ECR), el mateix en què s’asseu el nacionalista flamenc Ralph Packet, convocant de la conferència de Puigdemont.

"És incomprensible que el Parlament Europeu hagi rebutjat aquest esdeveniment pacífic. És inacceptable que avui dia a Europa hi hagi gent tancada per les seves opinions polítiques. No és la manera d’unir els europeus", ha lamentat Packet. Segons l’Eurocambra, l’acte amb Vox no ha sigut ni registrat pels serveis del Parlament ni autoritzat pel president.

A més de la conferència, Torra i Puigdemont han aprofitat la visita per entrevistar-se amb el president de FlandesGeert Bourgeois, i el president del Parlament flamenc, Jan Peumans