EXECUTIVA DEL PSOE

Sánchez segueix a l'espera que Borrell accepti anar a les eleccions europees

La candidatura depèn "de la disposició" del titular d'Afers Exteriors, reconeix Ábalos

El president del Govern demana als seus ministres que vagin en les llistes de les generals

undefined47011544 madrid 18 02 2019 politica reunion de la ejecutiva federal d190218130104

undefined47011544 madrid 18 02 2019 politica reunion de la ejecutiva federal d190218130104

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez continua esperant que Josep Borrell accepti ser l’aspirant del PSOE a les pròximes eleccions europees, que tindran lloc el 26 de maig juntament amb les autonòmiques i municipals. Però el ministre d’Exteriors encara no ho ha acceptat. Algunes fonts del seu entorn assenyalen que ja ha assumit que no té més remei que acceptar la candidatura; d’altres, que no vol repetir en un lloc que ja va ocupar el 2004. En qualsevol cas, la primera opció del president del Govern continua sent Borrell.

"Depèn de la seva disposició", ha assenyalat aquest dilluns el secretari d’Organització del PSOE i ministre de Foment, José Luis Ábalos, després de la reunió de l’Executiva del partit. La data límit és el 17 de març, quan els socialistes aprovaran les seves llistes als tots els comicis que se celebraran abans de l’estiu. 

Borrell no és l’únic ministre que haurà de prendre una decisió sobre les llistes electorals ben aviat. La resta d’alts membres del Govern també hauran d’acceptar o rebutjar un lloc en les candidatures a la generals del 28 d’abril. El cap de l’Executiu vol comptar amb tots ells, i així l’hi ha anat traslladant un a un. L’acollida, en general, ha sigut bona, segons fonts de la direcció socialista, tot i que alguns ministres, com el de Ciència, Pedro Duque, hi oposen més resistència.

La inclusió de tota la cúspide de l’actual Govern socialista en les llistes a les generals forma part del pla de Sánchez de fer profunds canvis al grup socialista al Congrés. Ábalos ha deixat clar que el secretari general del PSOE busca una "gran renovació amb persones que han liderat aquest projecte".

Un "relat nítid"

Després deldesacord amb els independentistes, la polèmica del relator en el diàleg amb la Generalitat i el fracàs dels Pressupostosles sensacions són bones en el PSOE. "El partit està més mobilitzat que mai, té un relat nítid i la sensació d’haver fet una bona feina que s’ha bloquejat per interessos espuris", ha dit Ábalos.

El primer lloc a les generals, que ratifiquen totes les enquestes, inclosa la publicada aquest diumenge per EL PERIÓDICOes dona per descomptat. Una altra cosa és si aquest resultat, superior als 84 diputats actuals, serà capaç de mantenir Sánchez en el Govern, una cosa que s’anticipa difícil si el PP, Ciutadans i Vox aconsegueixen més de 175 escons, per sobre de la majoria absoluta, en una campanya de les dretes on les relacions del Govern amb l’independentisme tindran un protagonisme absolut.  

El PSOE contraposa aquí la sort que la setmana passada van córrer els Pressupostos Generals de l’Estat, rebutjats pel vot en contra del PP, Ciutadans, ERC i el PDECat. "Que algú, malgrat això, segueixi amb aquesta cançó, abraçat a l’extrema dreta, comença a ser patètic", ha dit Ábalos.

Notícies relacionades

Els socialistes, de moment, no anticipen cap preferència en els pactes postelectorals. "En aquests mesos de govern hem establert enteses amb moltes forces diferents", ha continuat el titular de Foment. Davant la previsible caiguda de Podem, molt llastat per les seves últimes crisis internes, les mirades es dirigeixen a Ciutadans. El seu líder, Albert Rivera, va firmar un fracassat pacte d’investidura el 2016, però allò ara sembla molt llunyà, amb els taronges pactant a Andalusia i manifestant-se amb el PP i Vox en contra de la política de l’Executiu amb Catalunya.   

"Al senyor Rivera li costa més pactar amb socialdemòcrates que amb extremistes de dreta. A Europa això no té cap sentit. Els liberals s’entenen amb els socialdemòcrates. Però aquí prefereixen l’extrema dreta. Ciutadans ha de decidir si s’entén millor amb els socialdemòcrates que amb els ultradretans", ha dit Ábalos. El missatge es repetirà sense pausa d’aquí a les generals. El PSOE creu que la seva sort dependrà de la mobilització dels progressistes i de la seva capacitat per atraure antics votants taronges, ara incòmodes amb la proximitat de Rivera a Vox.