Seu de l'Eurocambra

Borrell veu "raonable" el veto de Tajani a la conferència de Puigdemont sobre el judici del procés

El ministre d'Afers Exteriors assegura que "segurament" ell "hauria fet el mateix"

20190218 425810 borrellmo 1 1 / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El ministre d’Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació, Josep Borrell, ha dit aquest dilluns que veu "raonable" que el president del Parlament Europeu, el conservador Antonio Tajani, no permeti que se celebri aquest dilluns una conferència de l’expresident de Catalunyaconferència Carles Puigdemont a la seu de la institució, i ha assenyalat que ell hauria fet el mateix en el seu lloc.

"Em sembla una decisió raonada i raonable", ha declarat Borrell a la premsa a Brussel·les, on es troba per assistir a una reunió de ministres d’Exteriors de la Unió Europea.

El cap de la diplomàcia espanyola, que va ser president de l’Eurocambra entre els anys 2004 i 2007, ha afegit que, "segurament", si ell fos el president del Parlament europeu "hauria fet el mateix".

Conferència sobre el procés

Puigdemont havia sigut convidat, junt amb l’actual president de la Generalitat, Quim Torra, a pronunciar una conferència sobre el judici als líders del procés en un acte organitzat per dos eurodiputats nacionalistes dilluns, en una sala de les dependències de l’Eurocambra a Brussel·les.

La invitació va anar a càrrec de dos membres de la Plataforma per al Diàleg UE-Catalunya –creada per eurodiputats en recolzament al desafiament secessionista a Catalunya–, el flamenc nacionalista de l’NV-A Ralph Packet i l’eurodiputat i exministre d’Exteriors eslovè Ivo Vajgl.

Aquest acte va provocar la protesta del PSOE, el PP i Ciutadansprotestamitjançant els seus portaveus a l’Eurocambra, que van demanar per carta a Tajani ques’impedís  l’entrada de Puigdemont i la celebració de la conferència.

Cancel·lació de l’esdeveniment

Després de rebre les cartes de protesta d’aquests grups i de l’eurodiputat liberal espanyol Enrique Calvet, Tajani finalment va anunciar que no autoritzava l’esdeveniment per raons de seguretat.

Notícies relacionades

Tajani va al·legar risc per a l’ordre públic per les "tensions" entorn del judici al Tribunal Suprem i també per l’"ocupació" de simpatitzants independentistes de les instal·lacions del Parlament europeu i la Comissió europea a Barcelona a principis de febrer.

Puigdemont i Torra han protestat per carta a l’Eurocambra i mantenen la previsió de fer la conferència aquest dilluns a Brussel·les, tot i que a primera hora de dilluns no havien revelat encara el lloc on serà.