DECLARACIONS POLÈMIQUES

El prior del Valle de los Caídos diu que el Govern no podrà treure Franco

Franco es troba enterrat des que va morir (1975) a la basílica del Valle de los Caídos, un monument situat a 50 quilòmetres de Madrid

zentauroepp44738021 valle caidos190103092127

zentauroepp44738021 valle caidos190103092127 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
EFE

El prior del Valle de los Caídos, on es troba enterrat el dictador Francisco Franco, assegura que no podrà ser exhumat, com vol el Govern espanyol, ja que “no es pot tocar el cos d’un difunt que és en un temple custodiat per una ordre religiosa en un espai que és inviolable”.

Franco està enterrat des que va morir (1975) a la basílica del Valle de los Caídos, un monument situat a 50 quilòmetres de Madrid que ell mateix va manar construir, i on també tenen sepultura milers de combatents dels dos bàndols de la Guerra Civil espanyola (1936-1939).

El cap de l’Executiu espanyol, Pedro Sánchez, “ha fracassat amb Franco”, assegura el prior benedictí Santiago Cantera en una entrevista que publica avui el diari espanyol ‘La Razón’.

Ordre d’exhumació

“Penso que el Tribunal Suprem (TS), atenent raons jurídiques, s’oposarà a l’exhumació”, segons Cantera, qui acusa el Govern d’haver-se mogut “des del desconeixement, des de la ignorància, amb prepotència i odi”.

El Govern va aprovar divendres passat l’ordre d’exhumació per traslladar les restes fora del Valle i va donar quinze dies als nets del general, els seus únics familiars vius, per decidir on volen que siguin inhumats de nou.

No obstant, l’Executiu rebutja que el lloc sigui la catedral de l’Almudena, en ple centre de Madrid, com pretenen els familiars, per evitar possibles problemes d’ordre públic o actes d’homenatge al dictador.

En cas que els nets s’oposin al trasllat o no hi hagi acord entre ells i les autoritats, el Govern “es reserva (escollir) el lloc on han de ser enterrades les restes”, va explicar divendres la ministra de Justícia, Dolores Delgado

Recurs en el TS

Notícies relacionades

La Fundació Francisco Franco, dedicada a preservar la seva memòria, va anunciar que presentarà un recurs en el TS perquè considera que el procés per a l’exhumació està ple d’“il·legalitats i arbitrarietats”.

L’Alt Tribunal ja va rebutjar el desembre passat de forma provisional el bloqueig de l’exhumació, com demanava la família, tot i que va reconèixer que si els descendents de Franco recorrien la decisió final, el trasllat de les restes no podria fer-se sense l’autorització dels seus jutges.