Procés d'autoradicalització

Detenen un gihadista a Tenerife per autoadoctrinament terrorista

L'home, amb antecedents per violència de gènere, consumia gran quantitat de material propagandístic violent

zentauroepp43216024 graf1083  granadilla de abona  tenerife   07 05 2018   efect180507144443

zentauroepp43216024 graf1083 granadilla de abona tenerife 07 05 2018 efect180507144443 / Ramon de la Rocha

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Agents del Servei d’Informació de la Guàrdia Civil, sota la direcció del Jutjat Central d’Instrucció núm. 3 i la Fiscalia de l’Audiència Nacional, han detingut a San Cristóbal de la Laguna (Tenerife) E. M. C., de 30 anys i natural de Santa Cruz de Tenerife, com a presumpte autor d’un delicte d’autoadoctrinament terrorista. 

Segons va informar aquest dimecres la Guàrdia Civil, el procés d’autoradicalització experimentat pel detingut, que compta amb antecedents per violència de gènere, té el seu origen en el consum de gran quantitat de material propagandístic violent, difós per productores mediàtiques afins a grups terroristes gihadistes, principalment Al-Qaida i Daesh. 

Animat per la visualització d’aquests continguts, E. M. C. havia anunciat a les persones del seu entorn que algun dia es faria famós, i que no temia les possibles conseqüències.

El detingut justifica les accions violentes d’aquests grups basant-se en la suposada ocupació del territori musulmà pels "infidels", recorrent freqüentment a aquest i a altres termes despectius per referir-se a aquelles persones del seu entorn amb qui té algun tipus de diferència, contra qui profereix tota mena d’amenaces de mort. 

A més de la referida propaganda gihadista, el detingut ha realitzat recerques i visitat pàgines relacionades amb la fabricació d’artefactes explosius casolans, armes de foc i cartutxeria; coneixements que ja hauria posat en pràctica al seu propi domicili confeccionant algun tipus d’artefacte, amb una efectivitat que el sorprenia a ell mateix. 

Notícies relacionades

La conjunció del caràcter violent de l’individu, la seva justificació de les accions violentes basada en suposats preceptes religiosos, el fet de considerar-se víctima d’una sentència injusta, unit al seu interès recent per adquirir els coneixements necessaris per fabricar artefactes explosius casolans han determinat que els responsables de la investigació decidissin actuar davant de l’amenaça que aquest individu suposa i procedissin a la seva detenció i posada a disposició judicial. 

L’anàlisi dels dispositius usats pel detingut per connectar-se a internet i per comunicar-se amb els seus contactes, així com altres evidències que es puguin trobar en el registre del seu domicili, que s’està realitzant en aquests moments, permetrà avaluar el seu procés de radicalització, així com els continguts a què havia tingut accés.