Torra qualifica el judici de "farsa" i "acte de venjança"

El president demana a Sánchez "valentia i coratge" per tornar a la mesa de diàleg

torra

torra

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual

84 anys després, un altre Govern de Catalunya enderrocat es tornava a sotmetre a un judici per rebel·lió. Si la foto icònica del procés judicial pels fets d’octubre del 1934 és la de Lluís Companys i els seus companys d’Executiu entre reixes, la del judici al procé' és, de moment, la instantània captada per la lent del fotògrafd’Efe Emilio NaranjoOriol Junqueras és l’únic acusat que mira cap endavant, mentre Santi Vila aixeca el rostre cap al cel, la consellera de Justícia Ester Capella manté un rictus hieràtic i Quim Torra saluda tímidament.

EMILIO NARANJO (EFE)

Després de sortir d’aquesta primera sessió del judici, el president ha carregat amb virulència contra el "judici farsa". "He assistit un judici que no s’hauria d’haver produït en un Estat que vulgui ser democràtic. És una vergonya indigna al segle XXI, és un acte de venjança contra un poble que va decidir –ha sentenciat des de la delegació de la Generalitat a Madrid–. Aquesta causa acabarà als tribunals europeus i internacionals, i la guanyarem. Que ho tinguin ben clar els qui en nom de la unitat d’Espanya no pretenen fer justícia sinó convertir-se en salvapàtries". El president ha desgranat una llista de demandes, entre les quals hi havia l’arxiu de la "causa contra la democràcia", una mediació internacional en el conflicte català i el retorn del Govern espanyol a la mesa de diàleg per parlar del dret de l’autodeterminació. "En la primera i segona reunió amb Pedro Sánchez vam parlar de tot. ¿Què va passar dimecres perquè l’Estat trenqués el diàleg? ¿L’ensurt de la manifestació? ¿Els vells fantasmes del vell ranci PSOE, de Felipe González i Alfonso Guerra?", s’ha preguntat. Després d’assenyalar que

vuit mesos després, no sap "quina solució té el PSOE per a Catalunya", li ha reclamat a Sánchez que es deixi d’"amenaces" d’avançar eleccions i que tingui "la valentia i el coratge que el moment exigeix". En aquesta línia li ha recordat, per exemple, quan Miquel Iceta i el PSC defensaven una consulta pactada el 2012. Sense aquest gest, ha tornat a deixar clar que els partits independentistes no permetran que es tramitin els Pressupostos. 

Notícies relacionades

El president ha volgut traslladar als presos el seu suport en l’inici del judici que marcarà Catalunya durant anys. Torra tornarà al Suprem per assistir a les declaracions de Carme Forcadell, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. En aquesta primera visita ha assenyalat que ha vist tots els encausats "forts, sencers i serens". I ha expressat el seu desig de "poder abraçar-los en llibertat, com faig amb Carles Puigdemont a l’exili".

Des de Berlín, Puigdemont ha assegurat que aquest procés serà una "prova d’estrès per a la democràcia espanyola" i per al seu sistema judicial. “Durant el judici es desemmascararan moltes de les construccions que ens han portat fins aquí. No oblidem que l’única acusació particular és la d’un partit d’ultradreta franquista, Vox, cosa que demostra que és un judici polític", ha esgrimit l’expresident.