PRESSUPOSTOS GENERALS

Rivera es postula com a president i promet no indultar els independentistes

El president de Cs converteix el debat pressupostari en un discurs contra l'independentisme

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, li pregunta "¿què aporta més solució: el llumí o el diàleg?

undefined46937020 madrid 12 02 2019  debate de los presupuestos generales del 190212204527

undefined46937020 madrid 12 02 2019 debate de los presupuestos generales del 190212204527 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El president de CsAlbert Rivera, sembla donar per acabada l’actual legislatura. El líder liberal ha donat per fet que el previsible fracàs delsPressupostos Generals de l’Estat propiciarà un avançament electoral. Per això, Rivera ha fet de la seva pujada a la tribuna de la Cambra Alta el seu altaveu per postular-se com a president del Govern per als pròxims comicis. En un discurs amb clars caires preelectorals, el dirigent liberal ha deixat una promesa clara: "Noconcedirem indults si hi ha condemna als independentistes". 

Entre els compromisos adoptats per Rivera, la majoria d’ells enfocats cap alconflicte català, també es troba "el recolzament infrangible a jutges, fiscals i les seves famílies que estan patint les pressions de l’independentisme". En aquest sentit, ha carregat contra el cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, pel seu distanciament de les posicions del PP i Cs: "No val l’equidistància  entre els que han donat un cop d’estat i els demòcrates d’aquest país". Uns missatges que arriben el mateix dia que comença el judici als líders del procés

"Ha assumit el marc mental separatista", li ha etzibat Rivera a Sánchez abans d’atribuir-lo ser "el president desitjat dels que volen liquidar Espanya". A més, Rivera ha recriminat a Sánchez d’asseure’s a dialogar amb els que volen "trencar Espanya". "Això no és propi d’un president d’Espanya", ha sentenciat abans d’assenyalar que vol un "president que si un colpista li posa condicions impròpies de la democràcia s’aixequi i digui: o compleixes la constitució o t’aplico la constitució". 

Convocatòria d’eleccions

Sobre el projecte de Pressupostos Rivera s’ha mostrat taxatiu: "És el testament polític del senyor Sánchez, l’últim document del sanchisme, l’últim document que pretén agrupar al govern Frankenstein". Per al dirigent de Cs els nous Comptes públics semblen estar abocats a no prosperar en el tràmit parlamentari i, per això, ha desafiat Sánchez a avançar les eleccions i permetre votar els espanyols. "Vostè no té el que cal tenir per convocar eleccions: dignitat", ha clamat, aconseguint les esbroncades delgrup socialista

En aquesta línia, Rivera també ha criticat els recolzaments amb què va comptar el PSOE per tirar endavant la moció de censura que va fer fora de la Moncloa Mariano Rajoy: "S’estan equivocant de socis i ho pagaran a les urnes". Ha carregat així contra els partits independentistes catalans i contra Units Podem, els quals ha acusat de dirigir, respectivament, la política territorial i econòmica d’Espanya. 

Crítiques als Pressupostos

El contingut pressupostari en el discurs del líder liberal ha sigut escàs. No obstant, abans d’embolicar-se en un dur debat amb la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, per la qüestió catalana, Rivera ha mostrat el seu desgrat amb els Pressupostos Generals de l’Estat. El seu missatge ha sigut simple: "Són uns mals pressupostos per a l’economia espanyola, per a la butxaca dels espanyols i per al futur de la nació espanyola". 

Rivera ha estructurat la seva posició entorn de tres grans eixos. En primer lloc, ha criticat que els Comptes públics que pretén aprovar el Govern "frenen la contractació en un moment delicat". D’altra banda, ha lamentat que no es compleixi el dèficit imposat per la Unió Europea. Segons la seva opinió, això podria suposar "una acceleració de la creació del deute" espanyol. Finalment, ha retret a l’Executiu que pretenguin ser "campions d’impostos" del món. "Sempre paga els plats trencats el ciutadà del carrer", ha conclòs. 

"¿Llumí o diàleg?"

Notícies relacionades

Montero ha pujat a la tribuna del Congrés dels Diputats per donar la rèplica a Rivera i, després de confondre’s de nom diverses vegades amb el de Pablo Casado, líder del PP, ha carregat durament contra el president de Cs. "Vostè s’ha quedat amb el pitjor de la vella política i està vivint a cavall de la crispació", li ha retret. En aquest sentit, la ministra ha llançat una pregunta a Rivera: "¿Què aporta més solució: el llumí o el diàleg?". A continuació, Montero ha defensat fèrriament el diàleg amb els partits independentistes per ser l’essència de la democràcia. 

Una altra de les preguntes que ha fet la ministra a Cs ha sigut com explicarà Inés Arrimadas, cap de l’oposició al Parlament, el rebuig d’uns Pressupostos que "són bons per a Catalunya". Per a això, ha esgrimit que els comptes públics representen més recursos per a Catalunya.