DEBAT DE TOTALITAT AL CONGRÉS

Sánchez posa rumb a les urnes al caure els Pressupostos

El Govern planta els independentistes pel seu "error històric"

El PP manté que hi ha pactes "ocults" amb ERC i el PDECat

zentauroepp46947120 sanchez calvo190213104253

zentauroepp46947120 sanchez calvo190213104253

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Rosa M. Sánchez

Aquest dimarts,Pedro Sánchez ha arribat al Congrés dels Diputats disposat a transformar l’enterrament delsPressupostos  en el primer acte de campanya de les eleccions generals que preveu convocar la setmana que ve, perquè se celebrin a l’abril. El Govern ha concebut el debat com un míting que convertís la derrota de la seva llei més important en un cop de porta als independentistes.

ERC i el PDECat passen de ser aliats a ser responsables d’uns comicis en què les sumes de sigles poden crear un executiu amb la ultradreta a les entranyes. La litúrgia parlamentària escenificarà aquesta fallida d’aliances aquest dimecres, en una votació en què els independentistes seran al mateix bàndol que el PP i Ciutadans, recolzant les seves respectives esmenes a la totalitat, cosa que implica, de facto, la mort dels Pressupostos, el final de la legislatura i la convocatòria electoral.

El Govern ha posat rumb a les urnes i aquesta determinació ha sigut evident al llarg del debat al Congrés. Els socis de la moció de censura han sortit amb la convicció que no quedava ni una escletxa oberta.Els diputats sobiranistes no oculten una certa desesperança i intenten cavalcar contradiccions. Diuen ‘no’ als Pressupostos, però es neguen a assumir que els assenyalin com a responsables d’unes eleccions a les quals surten amb vertigen. 

A la tribuna s’ha parlat més de Catalunya i del judici als líders independentistes que dels Pressupostos. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, tenia clar que això seria així des que ha pujat a la tribuna d’oradors. Ha admès que el procés judicial en el Tribunal Suprem Tribunal Suprem ha dificultat assolir un acord i ha dit per activa i per passiva als sobiranistes que despertessin del seu “somieig”, perquè el Govern acceptaria l’autodeterminació a canvi del recolzament als Comptes. “L’error històric que vostès han comès és haver unit l’aprovació d’aquests Pressupostos, que són bons [...] al referèndum”, ha dit Montero al portaveu republicà Joan Tardà, que ha acusat d’“unir-se al bloc del 155”.

Montero ha reflexionat que té la sensació que ERC i el PDECat comparteixen amb el PP i Ciutadans la confrontació com a estratègia política sense importar-los les conseqüències.

Els sobiranistes es neguen a carregar amb la llosa de l’avançament electoral i afirmen que Sánchez tanca la porta al diàleg per por de la dreta. “Si demà [dimecres] prosperen les esmenes a la totalitat, no és pel PDECat ni ERC, sinó pel seu Govern, que va intuir que vol eleccions tant com Rivera o Casado”, ha protestat el postconvergent Ferran Bel. 

El miracle, a la presó

Montero ha acusat les dretes de fer una oposició “destructiva, retrògrada i oportunista” i els ha demanat que deixessin la “calculadora electoral”.

El president del PP, Pablo Casado, ha criticat Sánchez per confiar en un independentisme “insaciable”, l’ha acusat de no donar “la talla” i ha afirmat que, malgrat la ruptura, el Govern té un “pacte ocult” amb els sobiranistes. “El PP serà la contenció al xantatge independentista i sobretot a la rendició socialista”, ha promès. Quan ha parlat dels Pressupostos, Montero ha contestat sense anestèsia. “¿On és el seu miracle econòmic? A la presó”, ha dit, amb referència al presumpte faedor d’aquest prodigi, Rodrigo Rato.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, semblava tenir clar que la campanya ha començat. Ha utilitzat la seva intervenció per postular-se com a president del Govern i ha promès no indultar els dirigents independentistes si arriba a la Moncloa. “No val l’equidistància entre els que han donat un cop d’estat i els demòcrates d’aquest país”, ha criticat.

Les xifres

Notícies relacionades

Tot i saber que els Pressupostos no prosperarien, Montero ha sortit a defensar-los, gairebé, com un programa electoral. Ha dit que és "una esmena a la totalitat de les polítiques errònies dutes a terme pel PP” i "un punt d’inflexió i un canvi de rumb perquè els ciutadans recuperin confiança en la política”.

Ha xifrat en 4.174 euros a l’any la renda indirecta que aporta aquest projecte de Pressupostos a cada ciutadà per la millora dels serveis públics. Aquesta xifra, segons Montero, s’eleva a 5.148 euros per ciutadà si es tenen en compte les transferències més elevades de l’Estat a les autonomies per a la prestació de serveis essencials. La ministra, a més, ha xifrat en 13.000 milions la "renda indirecta" que aquest projecte de Pressupostos representa per a empreses, pimes i autònoms.