Tardà culpa Sánchez de tancar la porta al diàleg per por de la dreta

El republicà insisteix que s'obstinarà a la recerca d'un acord al conflicte

zentauroepp46938001 tarda congreso190212193133

zentauroepp46938001 tarda congreso190212193133 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Fidel Masreal

El líder d’ERC al Congrés, Joan Tardà, ha donat per fet el seu ‘no’ a la tramitació dels Pressupostos i s’ha lamentat de l’“ocasió perduda” d’obrir un curs de diàleg estable amb l’Estat. “Érem molt a prop”, ha explicat el republicà, “però vostè”, amb referència al president del Govern, Pedro Sánchez, “no ha sabut aguantar l’allau de la dreta”.

El de Tardà ha sigut, com altres intervencions, un discurs sobre pressupostos sense parlar de pressupostos. Després d’haver presumit d’expedient amb els socialistes, que van recolzar no només en la seva moció de censura a Mariano Rajoy, sinó també en cadascun dels seus decrets sotmesos a votació (excepte el de la vivenda), Tardà ha esgrimit un doble principi que avala, a parer seu, la seva reclamació d’un referèndum d’autodeterminació o, com a mínim, de la seva inclusió en la llista d’assumptes a tractar en unes negociacions, una cosa a què el PSOE s’oposa.

“Es tracta del principi democràtic i del de realitat”, ha apuntat el republicà, que, després de reconèixer que hi ha un 50% de votants no independentistes, “hi ha un altre 50% que sí que ho és. I que mereixen una resposta”. I que no desapareixeran, ha donat a entendre. Ergo, s’ha de buscar “una solució que satisfaci totes les parts”, va insistir.

“Ara no ha sigut possible”, va dir a tall de resum el president d’ERC al Congrés, “però ens hi obstinarem en un futur. Tenim l’obligació d’assumir aquest repte", ha sentenciat.

Montero respon

Notícies relacionades

En la seva rèplica a Tardà, la ministra Montero ha qualificat d’"error històric" el veto d’ERC als Pressupostos, donant ja per fet el desacord. La ministra ha reiterat, com en la seva intervenció matinal, que el Govern mai acceptaria com a condició que es parlés del dret d’autodeterminació en "cap ordre del dia" de les taules de diàleg. I ha acusat els republicans de conèixer "des del primer dia" aquesta línia vermella del Govern.

En la seva segona rèplica, de to ja més dur, la ministra ha acusat ERC d’unir-se al bloc que "està demanant el 155 ‘sine die’, de l’Espanya en blanc i negre". Montero ha afegit que "de vegades tinc la impressió que els interessa la confrontació". "¿Com pot supeditar la millora de la vida dels catalans a les qüestions que ha plantejat, que tenen un altre curs, que no es poden plantejar com a condicions per plantejar aquests Pressupostos i de les quals coneixia quina seria la resposta, que és la que ha obtingut, una negativa per part d’aquest Executiu?", ha insistit respecte a la qüestió de l’autodeterminació com a condició per tramitar els comptes.