ACTE PREELECTORAL

Sánchez utilitza la manifestació de les dretes per intentar recosir el PSOE

El president avisa que la ultradreta de Vox "radicalitzarà" el PP i Ciutadans

La cúpula socialista admet errors en la gestió del diàleg amb els sobiranistes

zentauroepp46884875 graf4281  barakaldo  bizkaia   09 02 2019   el presidente de190209131750

zentauroepp46884875 graf4281 barakaldo bizkaia 09 02 2019 el presidente de190209131750 / LUIS TEJIDO

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Tant en el Govern com en la direcció del PSOE reconeixen que no s’han gestionat de la millor manera possible els intents d’atraure l’independentisme cap alsPressupostos, acceptant la figura del "relator" i una taula de partits catalans i estatals. Encara que eren reivindicacions d’ERC i el PDECat, no han servit, almenys de moment, per salvar la tramitació de comptes. Però els socialistes confien que la manifestació de les dretes avui a Madrid tingui tres efectes positius per a ells.

El primer, tornar a unir el PSOE, que aquesta setmana ha tornat a entrar en combustió per la política territorial de l’Executiu, amb els principals barons i dirigents històrics, com Felipe González, desmarcant-se i criticant Sánchez. El segon, fer veure a l’independentisme que amb el PP, Ciutadans i Vox els "anirà molt pitjor", expliquen fonts socialistes, que encara mantenen l’esperança que republicans i postconvergents retirin les seves esmenes a la totalitat i els Pressupostos puguin començar la tramitació al Congrés el pròxim dimecres, just un dia després de l’inici del judici al procés al Tribunal Suprem.

¿Generals al maig o a la tardor?

I el tercer, més a llarg termini, té a veure amb les eleccions. El Govern creu que la concentració de les dretes polaritzarà encara més l’escenari polític, una cosa que tradicionalment ha provocat que dos partits rebin la major part de recolzaments. En aquesta conjuntura, els socialistes creuen que, amb Podem en un procés gairebé de descomposició, podran concentrar el vot d’esquerra en les pròximes generals.

Si els comptes són rebutjats la setmana que ve al Parlament, com sembla probable, Sánchez podria fer coincidir els comicis legislatius amb els autonòmics, municipals i europeus del 26 de maig, però tot i que la hipòtesi del ‘superdiumenge’ ha tornat a cobrar força, la tardor es continua veient a la Moncloa com la data més versemblant per a les pròximes generals, informa Juan Ruiz Sierra.

Precisament per aconseguir aquesta màxima polarització del tauler polític, Sánchez ha provat d’escorar el PP i Cs cap a l’extrema dreta utilitzant com a mostra el fet que avui compartiran manifestació a Madrid amb Vox. El president del Govern, Pedro Sánchez, ha acusat la dreta espanyola de ser "deslleial" amb l’Estat més que amb el seu Executiu, després delsatacs descarnats que ha rebut en les últimes hores atacs per les seves negociacions amb l’independentisme català.

"Espanya en blanc i negre"

En un acte preelectoral celebrat a Barakaldo (Biscaia), Sánchez ha conclòs els "insults" que li ha llançat el líder del PP, Pablo Casado, amb una frase lapidària: “Qui insulta és perquè no té cap argument per defensar”. I ha afegit que en la manifestació convocada contra el Govern aquest diumengemanifestació  a Madrid pel PP i Ciutadans, i avalada per Vox, "es veurà una Espanya en blanc i negre, que pretén fer marxa enrere, davant l’Espanya en positiu que representen els socialistes".

En aquest sentit, ha vaticinat que amb "els pactes" del PP i Ciutadans amb Vox, "l’únic que aconsegueixen" els partits de Pablo Casado i Albert Rivera és que "la ultradreta radicalitzarà les dues formacions, el que es podrà comprovar demà (per la manifestació de diumenge).

Ja més centrat en la crisi política de Catalunya, Sánchez ha afirmat que l’autodeterminació  "no és constitucional", i per això no l’acceptaran "mai", i ha assegurat que el seu Govern està defensant en aquesta comunitat autònoma "el diàleg i el respecte a la Constitució", cosa que es tradueix en una aposta per "l’autogovern". "Dins de la Constitució, tot. Fora, res", ha advertit.

Pressupostos en l’aire

Quant a la ruptura de negociacions amb el PDECat i ERC, ruptura de negociacionsva posar èmfasi en la necessitat que els Pressupostos tirin endavant en la votació de dimecres amb el recolzament de les dues formacions independentistes catalanes. Per això va apel·lar a la responsabilitat dels seus líders: "La crisi de Catalunya vam dir que no es resoldria d’un dia per l’altre i necessitaria generositat. Que el camí del diàleg i la Constitució era el més llarg, però és l’únic possible. El debat no és independència sí o no, sinó convivència sí o sí, i això només s’aconsegueix amb diàleg", va advertir.  

Arran d’això, va argumentar que els socialistes sempre han estat al mateix lloc, la "llei i el diàleg", mentre que quan la dreta és en l’oposició "és deslleial, ja no amb el Govern, sinó amb l’Estat". Amb la mirada posada en els independentistes, ha alertat que els qui defensen Catalunya el referèndum "han de reflexionar perquè l’autodeterminació no és constitucional". 

Pensions sense avortament

Davant 1.500 persones, i entre crits de "president, president", Sánchez ha advertit que les pensions no es pugen "retallant drets de ningú i molt menys de les dones". "¿Quina unitat defensen els qui volen un país amb ciutadans de primera i ciutadanes de tercera?", ha qüestionat amb referència a la proposta del president del PP, Pablo Casado, de modificar la llei de l’avortament.

Notícies relacionades

"La dreta va arribar tard a l’avortament, al divorci, al matrimoni homosexual, tard però arribaven, però ara no volen arribar i volen fer unpas enrere  en el reconeixement de drets i llibertats i en el qüestionament de l’Estat autonòmic", ha denunciat.

En aquest context, s’ha referit al "viatge enlloc" dels independentistes catalans i la tornada "enrere d’unes dretes que reclamen la recentralització".