El PDECat registra l'esmena als Pressupostos demanant concretar la taula de diàleg

El text de la moció esmenta explícitament el dret d'autodeterminació

Critica el contingut dels comptes i reclama a Sánchez una proposta sobre Catalunya

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Barcelona

El PDEcat ha registrat al Congrés el text de l’esmena a la totalitat als Pressupostos Generals de l’Estat reclamant al Govern que es concretin les negociacions amb l’Estat sobre els termes de la taula de diàleg que es vol crear, amb la presència d’un relator, sobre el conflicte català. Una taula que hauria d’abordar la qüestió del dret d’autodeterminació. L’esmena constata "avançaments" en aquesta definició de la taula, però els considera encara insuficients. I demana que la voluntat de diàleg es mantingui passi el que passi en la votació final de les esmenes a la totalitat el pròxim dimecres al Congrés. De tal manera que suggereix la possibilitat de retirar finalment l’esmena, com va apuntar aquest dijous el diputat Carles Campuzano.

El text retreu al Govern de Pedro Sánchez que no hagi fet moviments en favor del diàleg des de la moció de censura. "L’esperit de recuperar el diàleg ha tingut un recorregut molt limitat", afirma el PDECat.  I exigeix a Sánchez "una proposta per solucionar el conflicte polític". 

El contingut dels comptes: la inversió a Catalunya

Notícies relacionades

El PDECat també critica el contingut de les propostes pressupostàries. Retreu al Govern que no n’hagi negociat els continguts amb el partit postconvergent. I retreu a l’Executiu que no compleixi estrictament la disposició addicional tercera de l’Estatut, que fixa un mínim d’inversió a Catalunya proporcional al pes del seu PIB. La inversió creix peròno arriba al que es va fixar, per una diferència de gairebé 300 milions d’euros, segons el PDECat, que afegeix que en bona part de les inversions fixades per a Catalunya en anys anteriors l’execució final ha quedat molt per sota del previst. D’altra banda, l’esmena també retreu al Govern que els comptes no incloguin un nou sistema de finançament autonòmic.

"Continuisme" contra l’atur

En canvi, aplaudeix l’esforç en inversió social del Govern en pensions, dependència i immigració, si bé adverteix que aquests avançaments es poden aprovar sense necessitat dels Pressupostos, per via de decret. En matèria d’ocupació, acusa els comptes de ser "de continuïtat" perquè dediquen el triple de diners a la protecció de l’atur respecte al foment de l’ocupació. I critica la pujada d’impostos davant la poca inversió, segons el PDECat, en agricultura, comerç, turisme, indústria, petites i mitjanes empreses, i innovació i recerca.