La Generalitat acusa el Govern de "trencar el diàleg"

"Seguirem a la taula del diàleg i negociació", afirmen els consellers Artadi i Aragonès

El Govern explica que a l'intentar una reunió aquesta tarda, ha rebut un missatge de Calvo: "Entenc això com un no"

video 3455596 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Barcelona

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, amb el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, han sortit al pas de l’acusació de la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, contra el Govern en el sentit que ha rebutjat l’última oferta sobre la constitució d’una taula de diàleg amb la figura d’un relator i formacions polítiques estatals. Segons fonts del Govern, a l’intentar convocar una reunió aquesta tarda, per valorar el text divulgat per la Moncloa, el missatge de resposta de la vicepresidenta Carme Calvo ha sigut: "Entenc això com un no, sort" a les 13.55 h.

En una roda de premsa convocada d’urgència al palau de la Generalitat, Artadi i Aragonès han acusat el Govern de "trencar" la negociació i han assegurat que les propostes divulgades avui per Calvo eren pactades prèviament però són inconcretes. Però sobretot han rebutjat que es veti el debat sobre el dret a l’autodeterminació a les taules de diàleg. "No acceptarem renunciar a les nostres conviccions per asseure’ns a una taula de diàleg”, ha afirmat Aragonès. "Llavors ja no és una negociació, és una adhesió", ha remarcat, recordant la defensa d’un referèndum i del dret a l’autodeterminació de Catalunya. El número dos del Govern retreu a l’Executiu de Sánchez de cedir a la pressió de la dreta i l’extrema dreta. La falta de concreció, de pla de treball, i un calendari insuficient, a més de la concreció del nom de la figura del relator, són els arguments del Govern per considerar insuficient la proposta de Calvo. "Era una excusa per certificar que es trencaven les negociacions", ha apuntat Aragonès, revelant, a més, que s’ha proposat una reunió al Govern per a aquesta tarda, sense èxit. El vicepresident ha insistit que s’han de reconèixer els objectius polítics del Govern en aquesta taula de diàleg al mateix nivell que els objectius del Govern estatal.

La portaveu ho ha corroborat: "que s’inclogués el dret a l’autodeterminació i el final de la repressió era condició necessària per a nosaltres per tramitar els Pressupostos". Artadi ha acusat el Govern de Pedro Sánchez de falta de coratge polític: "Lamentem que l’Estat hagi decidit abandonar el diàleg, que el PSOE hagi cedit davant dels que estan en contra de la democràcia, del diàleg i de fer política. Un Govern que ha parlat de resposta política a problemes polítics però a l’hora de fer efectiu el diàleg i concretar està fallant, li ha faltat coratge per concretar i posar els mecanismes perquè el diàleg passi de la retòrica a la realitat, del terreny discursiu a l’efectiu".

La portaveu ha afegit que "constatem la necessitat d’un rol de mediació, de facilitador, de relator, perquè clarament ens trobem en situacions en què la converses van per una banda i prenen un caire clarament diferent". Artadi ha afegit que el Govern "està cedint al que aquesta manifestació busca, que és parar el diàleg; Vox Ciutadans i el PP condiciona l’agenda del Govern, que té pressió igual que nosaltres, però hem apostat pel diàleg”.

Notícies relacionades

Els dos consellers han assegurat que el Govern ha reclamat, per activar el diàleg, que no es presentessin o es retiressin les esmenes a la totalitat d’ERC i el PDECat als Pressupostos de l’Estat. Artadi ha descrit que en les últimes 24 hores "el Govern ha tingut pressa" per tancar un acord.

Pressupostos, lluny

Per tot això, Artadi i Aragonès han confirmat que la possibilitat que els grups independentistes aixequin el veto als comptes són escasses, són "molt més lluny". Aragonès ha recordat que la voluntat, després de la moció de censura, era "que no es demanés d’entrada a una de les parts de negociació que renunciés als seus plantejaments. Com que no s’ha complert, no en podem permetre la tramitació, hi ha temps fins dimecres, hi ha poques probabilitats per la negativa del Govern a moure’s”.