Actual secretària d'Estat de l'Espanya Global

Irene Lozano dona "forma literària" al llibre de Pedro Sánchez

El relat estava acabat abans que l'ara president arribés al palau de la Moncloa, però es va estirar

 

  / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Irene Lozano, l’actual secretària d’Estat de l’Espanya Global, és la persona que ha donat "forma literària" al llibre que publicarà el president del Govern, Pedro Sánchez, d’aquí dues setmanes amb el títol ‘Manual de resistencia’.

"Aquest llibre és fruit de llargues hores de conversa amb Irene Lozano, escriptora, pensadora, política i amiga. Ella va donar forma literària a les gravacions, i em va proporcionar una ajuda decisiva. Serveixin aquestes línies d’agraïment".

Amb aquestes paraules, que figuren a la pàgina 13 del pròleg, Sánchez reconeix com l’exdiputada del PSOE i d’UPiD ha sigut la seva col·laboradora per tirar endavant aquest projecte que, segons diverses fonts, va emprendre després de la seva tornada a Ferraz el 2017 en la segona etapa com a secretari general del PSOE. 

Precisament aquesta és l’etapa en què més s’atura el llibre, l’esdevenir dels esdeveniments després delComitè Federal de l’1 d’octubre que el va portar a deixar fins i tot l’escó, les primàries i la recuperació de la secretaria general del partit, però també la tascad’oposició de Sánchez sense ser diputat, així com les nombroses converses amb Mariano Rajoy per recolzar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya. 

Completat abans de ser president

El llibre a què Lozano ha donat forma, segons van indicar des de l’entorn del president, estava gairebé conclòs quan Sánchez va arribar al palau de la Moncloa. Però una vegada que es va superar la moció de censura contra Mariano Rajoy, la primera de la història, es va estirar el relat. 

A Moncloa, diuen, el llibre s’ha "actualitzat i retocat" fins al punt que ‘Manual de resistencia’, que arrenca amb els inicis polítics de Sánchez, acaba amb les "primeres decisions" de govern, com la d’acollir els migrants que anaven en l’‘Aquarius’.

La sintonia entre Sánchez i Lozano es remunta a quan el líder del PSOE la va escollir per formar part de la seva candidatura per Madrid en les eleccions generals del 2015, la qual cosa va suscitar un enorme enrenou en el partit per les declaracions que Lozano havia fet contra els socialistes durant la seva etapa com a diputada d’UPiD, formació que va optar a liderar però va perdre en unes primàries.

En el pròleg, Sánchez diu que al llibre cita "desenes" de "companys" socialistes que l’han acompanyat en aquest camí, no només perquè ho requereix el relat dels fets, sinó per la "immensa gratitud" que els deu. Però el president dedica aquest "manual de resistència" a la seva família, perquè és el seu "veritable recolzament i font d’inspiració i resiliència".

Resposta a les crítiques

Notícies relacionades

Davant de les crítiques pel fet que Sánchez hagi escrit el llibre durant la seva etapa com a president, fonts del seu entorn a Moncloa van apuntar que José María Aznar va publicar un llibre el maig del 2004, un mes després d’abandonar la presidència del Govern, sobre les seves vivències, titulat 'Aznar, ocho años de Gobierno’, de Planeta.

A més, aquestes mateixes fonts afirmen que l’expresident, en el pròleg d’un llibre "que sí que va haver d’escriure com a cap de l’Executiu", agraeix al seu "bon amic" José María Marco perquè el va ajudar "decisivament" en la "revisió de les transcripció, en la seva ordenació i en el poliment dels textos".