TRASLLAT A MADRID

Sànchez, Rull i Turull denuncien «tractes degradants» durant el trasllat a Madrid

La defensa dels processats acusa els agents que van gravar el vídeo del trasllat de «burla i humiliació»

zentauroepp46303013 20181223 year181223221053

zentauroepp46303013 20181223 year181223221053 / HANDOUT

1
Es llegeix en minuts
Efe

La defensa de Jordi TurullJosep Rull i Jordi Sànchez ha denunciat davant del Tribunal Suprem les condicions del trasllat dels presos del procés a presons madrilenyes, després que un guàrdia civil gravés i difongués un vídeo amb “finalitats de burla i humiliació” que denota un “tracte degradant”.

En un escrit remès aquest dilluns al Suprem, el lletrat Jordi Pina carrega contra aquesta acció d’un guàrdia civil, que va ser immediatament suspès de funcions i se li va obrir un expedient per una falta molt greu.

Per a la defensa es tracta d’“una actuació obertament irregular” ja que “és evident que els agents de policia no poden captar imatges, i menys amb finalitat de burla i humiliació, d’aquelles actuacions en què intervenen, ni en general tenir comportaments de vexació respecte cap ciutadà”.

Al marge del vídeo, considera que les condicions en què els seus clients van ser traslladats amb el vehicle policial, tancats en compartiments molt reduïts, van ser més pròpies de reclusos d’alta perillositat que no de pacífics parlamentaris que sempre han comparegut a les crides judicials”.

El lletrat critica les associacions de guàrdies civils que van donar suport a l’agent i recorda que “no és la primera vegada” que els processats “són objecte de tractaments humiliants en el context de conduccions policials”. Per això, demana mesures cautelars menys costoses “que no menystinguin ni una mica la dignitat que es mereixen i que els evitin ser sotmesos diàriament a burles policials futures com les descrites”.

Crítiques a Lozano

Notícies relacionades

D’altra banda, el lletrat acusa la secretària d’Estat de l’Espanya Global, Irene Lozano, de vulnerar el dret a la presumpció d’innocència per unes declaracions a la BBC. Lozano afirmava que aquest judici serà un repte “per al sistema judicial espanyol” perquè “el fet que hi hagi líders polítics que hagin comès delictes penals que estiguin sent jutjats no és una cosa que passi habitualment”.

D’aquesta forma, Pina demana que “es requereixi per escrit i amb els corresponents apercebiments els responsables públics de la campanya mediàtica Espanya Global i en particular Irene Lozano que en el futur, a les seves declaracions, s’abstinguin de vulnerar la presumpció d’innocència” dels seus representats.