Des del 5 de març

El PP vol que la investigació de la tesi de Sánchez es prolongui fins al 2020

Els populars aprofiten la seva majoria al Senat per demanar la compareixença del president del Govern

jcarbo45006814 tesis pedro sanchez180913133912

jcarbo45006814 tesis pedro sanchez180913133912 / Borja Mendez

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El PP planteja que la investigació al Senat de la tesi del president del Govern, Pedro Sánchez, es prolongui almenys fins al març del 2020 i que hi desfilin unes 40 persones, entre elles el mateix autor del treball universitari, tot i que les dates de les compareixences encara s’han de decidir.

Els populars compten amb majoria absoluta a la Cambra alta i podran per tant decidir el ritme del treball d’aquesta comissió creada el desembre de l’any passat, amb el recolzament de Ciutadans, per obligar Sánchez a comparèixer per explicar la tesi. El president es va negar a anar a un ple i el PP va crear una comissió d’investigació, a les quals tenen obligació d’assistir les persones que són citades.

La comissió ha donat de termini als grups fins al pròxim 1 de març per presentar plans de treball, tot i que el PP ha entregat ja el seu i, com va anunciar, inclou la compareixença de Pedro Sánchez i de l’exministre d’Indústria Miguel Sebastián per aclarir si va fer part del treball universitari del president.

El PP sol·licita, a més, una gran quantitat de documentació sobre la seva anàlisi i planteja que la investigació duri almenys un any des de la seva posada en funcionament, el pròxim 5 de març, quan es fixin les primeres sessions amb compareixences. D’aquesta forma, la comissió es prolongarà fins a la primavera del 2020.

Gairebé 40 compareixents

La mesa i els portaveus de la comissió es reuniran el 5 de març per revisar tots els plans de treball presentats i començar a posar ja dates. Serà quan el PP decideixi si arrenca els treballs amb la declaració del president o si va retardant la presència de Sánchez al Senat mentre escolta altres compareixents.

Entre les gairebé 40 persones proposades hi figuren col·laboradors de Sánchez al Govern i al PSOE, directius de la Universitat Camilo José Cela en la qual el president va fer la tesi, de la Universitat Complutense i del Centre Ortega i Gasset, doctors, investigadors i autors de publicacions "que van poder ser objecte de plagi", experts en programes antiplagi i persones, que "han fet declaracions sobre la tesi".

"Moltes irregularitats"

Afirma el PP al document que ha presentat que "són moltes les irregularitats que se li atribueixen" al treball acadèmic del president i que amb la comissió es pretén analitzar com el va elaborar i va defensar la tesi, "conèixer si s’han produït aquestes irregularitats".

Notícies relacionades

A més de plantejar una llista de compareixents, reclama una gran quantitat de documentació per a la seva anàlisi: tota la "documentació pertinent" a diferents administracions públiques, com el Ministeri d’Indústria, així com de centres universitaris on Sánchez va estudiar la seva carrera, on va treballar i on va realitzar la tesi.

Entre altra informació, el PP vol obtenir tots els missatges de Twitter que va escriure Sánchez del febrer del 2010 al febrer del 2014.