El responsable d'Economia de Cs: "Vox vol destruir Europa des de dins"

Luis Garicano situa el partit ultra en una aliança "nacionalpopulista" avalada per Steve Bannon

Nega haver pactat res amb Abascal a Andalusia i defensa acords amb el PSOE "d'abans"

zentauroepp46789140 grafand2665  sevilla  01 02 2019   el responsable econ mico 190203151829

zentauroepp46789140 grafand2665 sevilla 01 02 2019 el responsable econ mico 190203151829 / Jose Manuel Vidal

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

El responsable d’Economia i Ocupació de Ciutadans, Luis Garicano, ha assegurat que el seu partit descarta negociar amb Vox a Andalusia o en altres comunitats o municipis després de les eleccions de maig perquè aquesta formació està integrada en una aliança "nacionalpopulista" internacional que busca "destruir Europa des de dins".

"És evident que Vox és part d’una aliança que està avalada per Steve Bannon des de la seva caserna de Brussel·les, que l’anomenen 'El Moviment’, que busca destruir Europa des de dins", ha afirmat Garicano, en una entrevista amb Europa Press, al referir-se a l’organització creada per l’estratega de la campanya electoral del president dels Estats Units, Donald Trump, per ajudar diferents partits amb assessorament sobre enquestes, estratègia i campanyes.

Així ho exposa el dirigent de la formació taronja, que aspira a encapçalar la llista a les pròximes eleccions europees, al seu llibre ‘El contrataque liberal’ (Península), on analitza les causes de l’auge del "nacionalpopulisme" i proposa maneres de combatre'l mitjançant el "rearmament intel·lectual" del liberalisme polític.

En aquest fenomen situa líders polítics com Donald Trump (EUA), Matteo Salvini (Itàlia), Viktor Orbán (Hongria), Recep Tayyip Erdogan (Turquia), Jair Bolsonaro (el Brasil) o Andrés Manuel López Obrador (Mèxic), mentre que a Espanya descriu com nacionalistes, populistes o les dues coses a l’independentisme català, a Podem i a Vox.

Podria ser "el final" de la UE

Garicano ha advertit que si en els comicis al Parlament Europeu els ciutadans donessin la majoria a "tots aquests populismes", la conseqüència "podria ser fins i tot el final d’Europa".

"Ara mateix ens enfrontem a gent que està fent tot el possible per destruir Europa des de dins i que són gent que té aliats fora, com (el president rus, Vladimir) Putin i Trump", ha indicat, avisant que podrien estar en risc el progrés, la llibertat i la democràcia que fins ara semblaven garantits a la UE.

Davant aquesta situació, considera que el repte per a Ciutadans i altres partits liberals, que volen sumar esforços presentant-se als comicis europeus sota el paraigua d’una mateixa plataforma, és convèncer els electors que la solució que ells proposen és "l’única solució possible" i que "tot allò altre és simplisme i populisme i no portarà a enlloc".

Aquest simplisme i aquest populisme es veu clarament, segons el seu parer, en el "llenguatge completament trumpià i salvinià" que utilitza el partit de Santiago Abascal a les xarxes socials, per exemple quan descriu a la UE com un "club de mercaders i buròcrates globalistes" que, amb el seu "despotisme tecnòcrata", encaminen Europa a un "superestat federal", "cobardegen políticament i viuen a costa dels europeus".

El Govern andalús

En aquest context, el dirigent de Ciutadans ha descartat que el seu partit, que governa Andalusia amb el PP, no negociarà amb Vox quan toqui buscar recolzaments parlamentaris per aprovar els Pressupostos autonòmics. Tot i que el nou president de la Junta, el 'popular' Juanma Moreno, va rebre el recolzament de Vox en la investidura gràcies a l’acord que el PP va firmar amb aquest partit amb una sèrie de mesures programàtiques, Cs va insistir que aquest pacte no vincula el Govern.

"No hem negociat amb Vox per a la investidura, no hem negociat amb Vox cap càrrec de ningú en el Govern i no negociarem amb Vox. Nosaltres volem negociar amb els partits constitucionalistes", ha declarat Garicano, afegint que Cs no canviarà d’actitud davant la possibilitat que els Pressupostos andalusos no tirin endavant. "Si volen que Andalusia sigui ingovernable, ells mateixos, però nosaltres no hi negociarem", ha incidit.

Però Ciutadans es pot trobar també en un escenari en què un candidat seu necessiti els vots del partit de Santiago Abascal per convertir-se en alcalde o presidir un Govern autonòmic, com podria passar en el cas de Begoña Villacís després de les eleccions municipals a Madrid. "Cs ha deixat molt clar que nosaltres negociarem amb els partits constitucionalistes", ha recalcat quan se li ha preguntat per aquest escenari.

Així, ha dit que a partir de maig el seu partit estarà disposat a negociar amb el PP i amb "el PSOE d’abans de maig", és a dir, el d’abans que Pedro Sánchez arribés a la Moncloa gràcies als vots de Podem i de les forces independentistes i nacionalistes. En aquest sentit, ha confirmat que "seria possible" que Cs arribés a acords postelectorals amb aquells barons socialistes menys afins al seu secretari general.

Quant a l’àmbit nacional, ha assenyalat que "amb aquest Sánchez" no pactaran. "Tal com està enfocant el seu Govern, a base de provar de crear una majoria estable amb gent que el que vol és que Espanya fracassi, no", ha dit després d’indicar que Sánchez té com aliats a Podem i a forces separatistes.

Gestionar la immigració

Un altre assumpte que Garicano tracta al llibre és la gestió dels fluxos migratoris que arriben a Espanya i a Europa, que s’ha de fer de forma "intel·ligent" per no crear un caldo de cultiu que porti els electors a votar a partits nacionalistes i xenòfobs. Tot i que l’ideal seria, a la seva manera de veure, que haguessin unes polítiques migratòries, d’asil i de frontera comunes per a tota la UE.

Notícies relacionades

Si la gestió és "a cop d’aventuretes i de dies feliços", llavors poden sorgir "problemes greus com estem veient a Suècia, Dinamarca i Holanda", que abans "eren les societats més obertes" i ara "s’han tornat extremadament hostils a la immigració", ha apuntat al referir-se a l’èxit a les urnes del partit Demòcrates de Suècia.

Tot i així, no creu que a Espanya hi hagi actualment un problema d’integració dels immigrants, cap als quals existeix "una actitud molt positiva". "La societat espanyola no és racista, ha sigut sempre molt multicultural", històricament, i "és molt important per a Espanya protegir aquesta herència", ha remarcat.

Temes:

Ciutadans Vox