a sant vicenç dels horts

Uns 30 alcaldes d'ERC denuncien «el judici a la democràcia»

Firmen una declaració per reafirmar el seu compromís amb l'1-O i amb els drets i llibertats

Acusen l'aparell judicial de permetre l'actuació de «guerrilles parafeixistes»

video 3452920 / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una trentena d’alcaldes d’ERC ha firmat aquest diumenge una declaració a Sant Vicenç dels Horts per reafirmar el seu compromís amb el referèndum de l’1 d’octubre, en defensa dels drets i les llibertats i per “denunciar el judici a la democràcia”.

Els alcaldes s’han reunit amb el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha posat de relleu “el paper del municipalisme en la construcció republicana i en la defensa dels drets i les llibertats”.

El candidat d’ERC a l’Alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, ha iniciat l’acte i ha assegurat que “el pròxim alcalde de Barcelona ha de fer el que calgui per a la República”.

D’altra banda, Aragonès ha recordat que el partit republicà és “fill del municipalisme” i ha reiterat el compromís del Govern amb els ajuntaments i, sobretot, amb l’1 d’octubre, amb la llibertat, amb la fraternitat i amb la igualtat, en les seves paraules.

La declaració dels regidors republicans ha sigut llegida per l’alcaldessa d’Arenys de Mar, Annabel Moreno; l’alcalde de Prats de Lluçanès i vicesecretari general de coordinació interna, territori i organització, Isaac Peraire; l’exalcalde de Sabadell, Juli Fernández, i l’alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts, Maite Aymerich, que tornaran a encapçalar la candidatura republicana als seus pobles i ciutats.

“Onada repressiva”

En la declaració, titulada ‘Alcaldes i alcaldesses per la democràcia’, han criticat “la persecució politicojudicial de l’Estat espanyol” i han destacat que el referèndum de l’1 d’octubre va desencadenar una “onada repressiva”.

Han afirmat que s’ha produït una instrumentalització de l’aparell judicial i permès “la intimidació de guerrilles parafeixistes, que han actuat impunement en places i carrers”.

Notícies relacionades

“Reiterem el nostre compromís amb les urnes i afirmem solemnement que tornaríem a actuar de la mateixa manera; de forma pacífica, cívica i ferma, lleials als nostres conciutadans i conciutadanes”, han defensat els alcaldes.

També han afirmat que els presos independentistes s’enfrontaran a un judici “polític, injust i vergonyant”, que ha estat precedit d’una presó preventiva, al seu judici, molt prolongada, per la qual cosa han qualificat els presos d’“ostatges”.