JUDICI PER L'1-O

L'Intersindical-CSC fixa la vaga general per al 7 de febrer

El sobiranisme secunda l'aturada a les portes del judici per l'1-O

zentauroepp40401195 barcelona 03 10 2017   huelga general y concentraci n en pla171003192338

zentauroepp40401195 barcelona 03 10 2017 huelga general y concentraci n en pla171003192338 / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El sindicat minoritari Intersindical-CSC ha convocat vaga general per al dijous 7 de febrer. La central, artífex de les aturades del 3-O i el 21-D, va comunicar un preavís per al 5, 6 i 7 de febrer, dates en què es preveia l’arrencada del judici per l’1-O, que finalment començarà el 12 de febrer.

Van tirar endavant la protesta en solitari, tot i que sabien que tindrien ràpidament el recolzament de l’ANC,  Òmnium Cultural i la CUP. Els socis de Govern van estudiar la proposta i també es van decidir a secundar-la, de la mateixa manera que Demòcrates i els comuns, tot i que les formacions sobiranistes encara no han detallat si el ple fixat per a aquell dia a l’hemicicle català tirarà endavant.

També se sumen a l’aturada la USTEC-STEs, la sectorial d’Ensenyament de la CGT, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), l’Assemblea en Defensa de les Institucions CatalanesUniversitats per la RepúblicaSindicalistes per la República i l’IAC.  D’altra banda, CCOO ja ha declinat convocar aquest aturada i la UGT manté silenci. 

El motiu oficial a què han al·ludit és exigir la derogació "completa" de la reforma laboral del PP del 2012, coincidint amb el setè aniversari de la seva aprovació. Acompanyen la demanda amb reivindicacions com l’aprovació d’un salari mínim interprofessional específic per a Catalunya de 1.200 euros, la recuperació de les lleis socials aprovades al Parlament i suspeses pel Tribunal Constitucional, la plena igualtat de gènere als centres de treball i l’avanç cap a un model de funció pública "de qualitat amb condicions laborals dignes".

Notícies relacionades

Els portaveus han insistit que és una "vaga laboral" que denuncia la "vulneració de drets polítics i socials". Fins al moment, cap patronal ha interposat una denúncia, una cosa que sí que va succeir amb l’aturada del 8 de novembre del 2017, quan Foment del Treball va portar el cas al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè la va considerar una "vaga política", tot i que la demanda va ser desestimada.

El sindicat majoritari d’ensenyament USTEC-STEs va ser dels primers a mostrar el seu recolzament a la convocatòria del pròxim 7 de febrer a través d’un comunicat, en què deien que compartien "plenament" l’"agenda reivindicativa" proposada. Remarcaven, a més, que l’aturada comptava "amb el recolzament de diverses entitats cíviques representatives de la pluralitat del país, en un moment en què s’han de revertir totes les retallades, tant laborals i socials com, de forma molt preocupant, les dels drets civils més elementals". Segons aquesta central, "no es pot restar indiferent" davant "del fet que la democràcia cada vegada està més assetjada per la deriva involutiva que estem vivint".