MISSATGE INSTITUCIONAL

Torra exigeix a la UE que "protegeixi" els independentistes

El president posa el focus en la comunitat internacional en un missatge institucional

Diu que el Govern es convertirà en un "altaveu de denúncia" durant el judici

zentauroepp46321638 barcelona 20 12 2018 reunio del consell executiu del govern 190131085026

zentauroepp46321638 barcelona 20 12 2018 reunio del consell executiu del govern 190131085026 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Quim Torra ha aprofitat el trasllat dels presos independentistes a les presons de Madrid per enviar una petició d’ajuda a la comunitat internacional. El president de la Generalitat ha apel·lat a “ciutadans, governs, entitats i mitjans de comunicació” estrangers perquè se sumin “al clamor del poble de Catalunya”.

Torra, que ha llegit la declaració institucional a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat amb tot la resta de l’Executiu a la seva esquena, ha evidenciat quina estratègia seguirà el Govern a partir d’ara. D’una banda, intentarà transmetre que els encausats representin tot Catalunya, no només l’independentisme; de l’altra, se centrarà a aconseguir un recolzament internacional que de moment ha donat l’esquena al procés.

Per això el president ha començat la seva al·locució amb un ‘good afternoon’ i s’ha dirigit a les càmeres en anglès durant gairebé tot el missatge. Segons la seva opinió, la comunitat internacional, i en especial la Unió Europea, ha “de protegir” els independentistes catalans de la falta de democràcia amb què segons el seu parer opera la maquinària institucional espanyola.

La Generaltitat es proposa durant les setmanes que venen ser un “altaveu de denúncia” de la situació dels presos. “El clamor de justícia i llibertat ha d’arribar a tots els racons possibles. El vicepresident, els consellers, la presidenta del Parlament i els líders cívics volen anar al judici per plantar el mirall de la vergonya davant dels poders de l’Estat espanyol”, ha dit amb referència als processats.

"Escarment"

Torra ha assegurat que els presos, que seran jutjats pel Tribunal Suprem a partir del 12 de febrer, “no han comès cap delicte”. I que fa mesos que l’Estat espanyol “vulnera” els seus drets fonamentals. Segons ell, s’ha utilitzat la presó preventiva com a “escarment”, s’han “liquidat drets parlamentaris”, s’ha “impedit la investidura del candidat proposat per la majoria” –amb referència a Carles Puigdemont– i s’ha “judicialitzat” la política. Ha afirmat que hi ha, en resum “una estratègia premeditada per liquidar la llibertat d’expressió i la voluntat democràtica dels catalans”.

Notícies relacionades

També ha reivindicat el dret de Catalunya a l’autodeterminació i ha posat en dubte la qualitat de la democràcia espanyola quan ha assegurat que el Govern de Pedro Sánchez ha d’actuar amb “valentia i coratge” per “emprendre els canvis democràtics que Espanya necessita per homologar-se a les democràcies plenes i avançades del món”.

La rellevància que l’independentisme concedeix a un judici que veu com una oportunitat per tornar a mobilitzar a les seves bases queda clara en la consideració de Torra que “canviarà per sempre el nostre país i la seva relació amb el Regne d’Espanya.