INICI COMPLICAT

L'ombra d'enginyeria fiscal plana sobre Pepu Hernández

El candidat de Sánchez per a Madrid va crear una societat per pagar menys impostos

La direcció del PSOE fa pinya amb l'aspirant i nega «irregularitats»

pepu-hernandez

pepu-hernandez

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pepu Hernández, el precandidat del PSOE a l’Ajuntament de Madrid apadrinat per Pedro Sánchez, no està tenint un començament senzill. L’exentrenador de la selecció espanyola de bàsquet, designat pel president del Govern en un procés portatamb molt secretisme, no ha sigut ben rebut per amplis sectors del socialisme madrileny, que no entenen per què el president del Govern s’ha prestant temps per moure fitxa, ni tampoc comparteixen que hagi optat perun independent. Hernández, que encara s’ha de sotmetre aprimàries, s’ha vist obligat a enfrontar-se aquest dijous a un nou tràngol: la publicació de suposades maniobres d’enginyeria fiscal, denunciades en el passat per Sánchez quan era cap de l’oposició, a través d’unasocietat limitada.

L’octubre del 2006, Hernández va crear la mercantil Saitama, nom de la ciutat japonesa on el combinat nacional va guanyar el Mundial davant Grècia, i la va utilitzar percobrar per drets d’imatge, publicacions i xerrades de motivació empresarial, segons va revelar ‘El Confidencial’. El moviment li va permetre tributar per aquests ingressos al 25% de l’impost de societats, en lloc del percentatge, molt més elevat, que li correspondria segons el tipus màxim de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF). També va comprar a través d’aquesta societat unterreny rústic a Ribadesella (Astúries), on estiueja des que era nen, segons va reconèixer l’equip del precandidat.

Tant l’entorn d’Hernández com la direcció del PSOE, que encoratja la seva candidatura deixant de banda l’obligada neutralitat davant unes primàries que no s’han celebrat, es van afanyar a defensar aquest comportament. No es tracta, van dir, de“cap irregularitat”. Fins on se sap, és cert. El problema es troba en elllistó èticcol·locat pel mateix Sánchez, queva fer dimitir Màxim Huerta com a titular de CulturaMàxim Huertaa les dues setmanes d’haver pres possessió en un cas que presenta similituds amb aquest, tot i que l’exministre, a diferència de l’entrenador de bàsquet,va ser condemnat per l’Agència Tributària.

El 2015, el president del Govern, llavors líder de l’oposició,va carregarcontra aquest tipus de comportaments. Va anunciar que expulsaria a tot aquell que hi caigués. “Si jo tingués en l’executiva federal del meu partit, en la meva direcció, un responsable polític que crea unasocietat interposadaper pagar la meitat dels impostos que li toca pagar, aquesta persona l’endemà estariafora de la meva executiva. Aquest és el compromís que jo assumeixo amb els meus votants i també amb els espanyols”, va dir.

“¿Està Hernández en condicions de ser candidat?”, li han preguntat aquest dijous al president del Govern aMèxic, on es trobava de visita oficial. No ha contestat.

La "picadora de carn"

Notícies relacionades

Les explicacions han vingut d’Adriana Lastra, la vicesecretària general, que ha remarcat que no hi havia “cap irregularitat” en el comportament de l’aspirant. “¡Ja està bé d’atacar la gent per acostar-se a la política! –ha exclamat–. Quan valoràvem la disposició de Pepu a ser candidat, jo reflexionava que aras’enfrontaria a moltes coses. Entre d’altres, a la picadora de carn que és la política”.

La consigna és fer pinya amb el precandidat iimpulsar-lo gairebé com si fos ja l’aspirant oficial, malgrat que encara no s’ha sotmès a primàries, en les quals s’enfrontarà amb gairebé total probabilitat aManuel de la Rocha, exalcalde de Fuenlabrada. Aquest diumenge, Sánchez participarà en unacte amb Hernándezal centre de Madrid. ¿Neutralitat? “Ningú pot posar en dubte la neutralitat del procés –ha contestat Lastra–. Ara bé, aquesta comissió executiva té opinió: elmillor candidatés Pepu Hernández”.