INTENCIÓ DE VOT

El PSOE amplia la seva victòria i el PP cau al quart lloc

El CIS del gener vaticina el 'sorpasso' de Cs i Podem a Casado

El 74% dels espanyols recolza el diàleg de Sánchez amb Catalunya

46310004 59

46310004 59

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Pablo Casado és un líder amb peus d’argila, o això és el que s’apunta de l’últim baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), que frena el triomfalisme dels conservadors després d’amarrar el govern a Andalusia i els llança una galleda d’aigua freda després dels llorers de la seva última convenció. La dada més cridanera d’aquesta onada és la caiguda del PP, que perd més de quatre punts del desembre al gener, al passar del 19,1% del vot al 14,9%.

Les tripes de l’enquesta són alarmants per a aquesta formació. Tenen molt poca fidelitat, en un partit que es caracteritzava per la lleialtat del seu electorat. Ara, la meitat dels que els van votar el 26-J del 2016 admeten que no ho repetirien. El 16% confessa que prefereix apostar per Ciutadans i un altre 14% es mostra disposat a passar-se a Vox, un partit en ebullició i creixement. La mala notícia per a Casado, per tant, no és que el seu electorat allotgi dubtes esperant en la indecisió i pugui ser activat amb una campanya mobilitzadora, sinó que un terç es declara clarament seduït per altres partits. L’anomenat ‘efecte Casado’, segons el CIS, va en direcció contrària a la desitjada per la cúpula conservadora.

El CIS, amb tota la controvèrsia pels canvis metodològics en la nova etapa sota la direcció de José Féliz Tezanos, torna a situar el PSOE com a líder. Segons l’estudi, Pedro Sánchez amplia el seu lideratge. El PSOE guanyaria les eleccions amb el 29,9% dels vots, un punt més que al baròmetre del desembre, amb la qual cosa se situaria 15 punts per sobre del seu antagonista històric, el PP.

Ciutadans seria la segona força política amb el 17,7% dels recolzaments, la qual cosa suposa una lleu baixada de dues dècimes respecte al mes anterior.

En tercer lloc, el CIS situa Units Podem, que aconseguiria el 15,4% dels vots, amb mig punt d’augment en una enquesta el camp de la qual es va realitzar abans de la crisi per l’aliança d’Íñigo Errejón i Manuela Carmena.

En cinquè lloc, el partit revelació. Vox arribaria al 6,5% dels vots, un augment significatiu des del 3,7% que el CIS li va atribuir al baròmetre del desembre.

En tot cas, l’estudi continua pronosticant que el bloc d’esquerres sumi per sobre del de dretes i que, per tant, podria governar tot i que amb un marge estret d’entorn del 5% dels vots. La clau continuaria estant en l’auge del PSOE més que en la situació d’estancament de Podem, que voreja la frontera del 15% des de fa llargs mesos aparentment atrapat entre un terra estable de vot dur i un sostre que no augmenta ni si més no amb el recolzament als Pressupostos del 2019.

Sánchez, el més ben valorat

Respecte a la valoració de líders la caiguda és generalitzada. Sánchez resisteix com el més valorat, amb un 3,8 sobre deu. Albert Rivera ocupa la segona plaça amb un 3,5. Pablo Casado suspèn amb un 2,9 i Pablo Iglesias torna a ser el dirigent amb pitjor nota, un 2,8.

El CIS també pregunta aquesta vegada per la posició de Sánchez en el conflicte català. Segons l’estudi, un 71,7% dels espanyols estan a favor que el Govern estableixi una política de diàleg amb Catalunya, davant el 21,7% dels ciutadans que creu que l’estratègia apropiada per afrontar el desafiament independentista ha de ser “mà dura”. Aquests dos terços de recolzament suma els que opinen que és necessari aplicar a Catalunya una política "que combini el diàleg amb el compliment de la llei” (36,9%) amb els que demanen diàleg a seques (34,8%) .

Notícies relacionades

En contra del que calculen les direccions dels partits, la majoria dels enquestats assegura que la situació a Catalunya no influirà en el seu vot davant de les pròximes eleccions (el 33,2% assegura que no afectarà en “res" i el 17,9% diu que “poc")

Un percentatge una mica menor, tot i que considerable, el 42,9%, pensa el contrari, perquè el 21,6% comparteix que el que passa a Catalunya el pot afectar “molt" a l’hora de votar, i el 21%, “bastant".