BARÒMETRE DE L'ORGANISME PÚBLIC

El CIS manté l'avantatge del PSOE i deixa Vox fora del Congrés

Els socialistes cauen però tenen 12 punts d'avantatge sobre el PP en vot més simpatia

L'enquesta es va dur a terme a començaments del mes de novembre, abans de la campanya andalusa

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) continua donant un ampli avantatge al PSOE davant els seus competidors. En el seu últim baròmetre, donat a conèixer aquest dimecres, l'organisme públic atorga al PSOE un 31,2% de vot més simpatia, molt per davant del PP (19,1%), Cs (18,2%) i Podem i els seus satèl·lits territorials (18%). Vox, amb un 2,5%, es quedaria fora del Congrés. 

Però l'enquesta, duta a terme a través de 3.000 entrevistes a començaments del mes de novembre, molt abans que comencés la campanya de les eleccions andaluses, també conté dades preocupants per als socialistes. El partit de Pedro Sánchez té una caiguda de quatre dècimes respecte al'anterior sondeig del CIS, publicat a finals de l'octubre passat. El PP, en canvi, puja un punt, mentre que Cs, que ocupava el segon lloc en l'última enquesta, té un important retrocés, i descendeix gairebé tres punts. Podem, finalment, ascendeix set dècimes.

Els partits, amb l'excepció del PSOE, no atorguen excessiva fiabilitat a aquests baròmetres. Des que José Félix Tezanos va arribar a la presidència de l'organisme públic, després de la moció de censura de Sánchez a Mariano Rajoy, els seus estudis han estat envoltats de polèmica. Primer, pels seus vincles amb el PSOE. Tezanos era secretari d'Estudis i Programes dels socialistes, un lloc que es va resistir a abandonar. I després, pel mètode fet servir. Els nous baròmetres amb preguntes preelectorals, que ara tenen una periodicitat mensual en lloc de trimestral, eliminen la tradicional cuina i traslladen els resultats mitjançant una senzilla regla de tres amb les dades d'intenció directa de vot (la resposta espontània dels consultats) més simpatia (les sigles que consideren més properes aquells que no contesten a qui recolzarien), sense modificar a penes el que responen els enquestats.

El nou sistema beneficia substancialment el PSOE, però el mateix Tezanos es cura en salut a l’assenyalar en el baròmetre que les dades "no suposen ni proporcionen per elles mateixes cap estimació d'hipotètics resultats electorals". La qual cosa no va evitar que Cs demanés la dimissió del president del CIS i que el PP digués que no té cap credibilitat.

El fenomen ultra

L'estudi també subratlla que les dades "són anteriors als possibles efectes de l'aparició de Vox com un partit amb significació electoral", arran dels comicis andalusos, en els quals va aconseguir contra tot pronòstic 12 escons. Segons el baròmetre, la força d'extrema dreta té un 2,5% de vot més simpatia, un resultat que, en principi, el col·locaria fora del Congrés dels Diputats, ja que té els seus vots repartits per totes les circumscripcions, a diferència de les formacions nacionalistes.

Catalunya, ERC, amb un 4,8%, continua tenint un còmode avantatge davant els seus rivals. En Comú Podem obté un 2,8%, mentre que el PDECat cau fins al 0,8%.

      

Valoracions i preocupacions

El líder més ben valorat és Sánchez, però només treu una nota de 3,9 punts, superant Alberto Garzón, d'Esquerra Unida, amb un 3,6, i a Albert Rivera, de Ciutadans, amb 3,5 punts.

Notícies relacionades

La preocupació dels espanyols per la situació política s’ha incrementat l’últim mes i situa els polítics com elsegon problema que hi ha actualment a Espanya.

Davant dels polítics, l’atur continua sent el principal problema per al 58,5% dels enquestats, tot i que baixa 1,3 punts, i la corrupció passa al tercer lloc, al mostrar-hi preocupació el 29,4, un punt menys que en el baròmetre de l’octubre. 

Temes:

CIS