CRISI MORADA

Podem obre la porta a una negociació amb Errejón a la Comunitat de Madrid

Montero assegura que estan disposats a parlar "amb tots els actors, inclòs el partit d'Errejón"

L'organització regional d'IU es reunirà demà amb Más Madrid

undefined46484727 irene montero190111235344

undefined46484727 irene montero190111235344 / Luca Piergiovanni

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Després del toc d’atenció dels barons de Podem i la dimissió del secretari autonòmic, Ramón Espinar, la cúpula morada sembla recular en el seu rebuig d’una negociació amb Íñigo Errejón. La portaveu de Podem al Congrés, Irene Montero, ha assegurat que estan disposats a parlar "amb tots els actors, inclòs el partit d’Errejón" per conformar la candidatura a la Comunitat de Madrid. Abandonen així les fèrries posicions mantingudes des que el cofundador de la formació va anunciar que anirà a les eleccions autonòmiques amb el partit Más Madrid, impulsat per Manuela Carmena

“Estem treballant en un procés participatiu que pot incloure tothom i, també treballant per poder dialogar i arribar a un procés amb la màxima unitat possible”, ha assenyalat la número dos del partit. Montero ha explicat que la intenció de Podem passa per constituir una candidatura amb IU i Equo a què, més tard, pugui afegir-se Más Madrid. Aquest gir en la política dels líders morats estatals es produeix després que 10 dels 13 secretaris regionals fessin pública la declaració de Toledo. Un escrit en què assenyalen que és "l’hora de cooperar i no de competir". 

Montero ha apel·lat al "full de ruta" marcat pels inscrits per assenyalar que han de buscar "un procés al més participat possible" en què hi siguin presents totes les forces polítiques que pretenguin deixar fora del Govern de la Comunitat de Madrid els "trigèmins reaccionaris", amb referència al PP, Cs i Vox.  Malgrat l’oferiment, la portaveu del partit ha criticat l’actitud d’Errejón que, segons la seva opinió, "ha trencat molts ponts i ha trencat moltes confiances". 

La viabilitat d’Units Podem

El pla de la direcció de Podem de construir una llista al costat d’IU i Equo amb el nom d’Units Podem per, després, parlar amb Errejón, sembla trontollar. El responsable de relacions polítiques d’IU MadridÁlvaro Aguilera, després de la reunió amb l’organització morada madrilenya, ha assegurat a EFE que “Units Podem no és una marca viable per a la comunitat de Madrid”. 

“Cal superar i transcendir el marc d’Units Podem”, ha assenyalat Aguilera.  Així, els d’Alberto Garzón deixen de banda l’acord marc que dicta que les dues formacions aniran als comicis en coalició sota aquestes sigles. IU ha assegurat que mantindrà reunions amb totes les formacions progressistes per trobar el millor model. Segons fonts pròximes a Errejón, aquest dimarts es produirà la reunió entre l’organització regional d’Esquerra Unida i Más Madrid. 

Consell Ciutadà Estatal

Davant de la greu crisi en què es troba sumit el partit, Iglesias ha convocat per al pròxim dimecres el Consell Ciutadà Estatal (CCE), el màxim òrgan de decisió entre assemblees. La reunió dels consellers, planificada en un primer moment per al dissabte 2 de febrer, va ser avançada per la necessitat de trobar una solució a la polèmica que llasta els morats. 

Notícies relacionades

Ara, el focus es situa en l’assistència o no d’Errejón al CCE, on té un seient. Malgrat haver renunciat a la seva acta de diputat, el cofundador del partit no va abandonar el seu lloc dins de la formació. El cofundador del partit va assegurar, en una entrevista a El País que "imagina" que anirà a la cita. Una cosa que des de la direcció del partit li han demanat que no faci. "Per responsabilitat no hauria de venir", ha sentenciat Montero abans d’assenyalar que aquesta petició és "condició de possibilitat per a un diàleg". 

Gestora a Madrid

La direcció estatal del partit haelegit una gestora per dirigir l’organització regional després de la dimissió d’Espinar. Fins que s’elegeixi un nou secretari general autonòmic l'equip de direcció estarà format per Carolina Alonso, Dina Bousselham, Maby Cabrera, Javier Cañadas, Ana Domínguez, María Espinosa, Julio Rodríguez, Jesús Santos i Elena Sevillano. Des de Podem asseguren que "representa la majoria política actual en la direcció de Madrid".