ELS JUDICIS DEL PROCÉS

El TC renuncia a resoldre els recursos dels presos del procés abans del judici

La recerca d'unanimitat és prioritària pel que fa la decisió l'alt tribunal sobre l'empresonament

La impugnació es retarda sense data per estudiar la interlocutòria del Suprem sobre la sentència Demirtas

Seu del Tribunal Constitucional, a Madrid.

Seu del Tribunal Constitucional, a Madrid. / Efe / Juanjo Martín

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Cap magistrat del Tribunal Constitucional propugnava la necessitat d’excarcerar l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras per entendre que la seva situació és injusta, però entre els 12 no hi havia unanimitat sobre com traslladar la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans que va emparar el dissident kurd Selahattin Demirtas al seu cas. Això ha fet que l’alt tribunal hagi decidit no incloure en l’ordre del dia del ple d’aquesta setmana el recurs contra Junqueras, segons van informar a EL PERIÓDICO fonts jurídiques.

L’objectiu ha deixat de ser tenir resoltes les impugnacions relatives a l’empresonament abans que comenci el judici de l’1-O al Tribunal Suprem, que es preveu que s’iniciï la setmana que ve, per passar a recuperar la unanimitat de l’alt tribunal en aquesta ocasió. Aquesta és la posició que ha mantingut durant tot el procés. Per això, en vista de la discrepància existent entre els 12 magistrats detectada en l’anterior ple, el de fa 15 dies, en relació amb la sentència que proposava el president del tribunal, Juan José Rodríguez Rivas, s’ha decidit no tornar a tractar aquest assumpte en la reunió que ha començat aquest dimarts.

Part dels magistrats entenien que el Tribunal Suprem no havia pogut pronunciar-se sobre l’excarceració de Junqueras i dels altres set líders del procés a presó en relació amb la sentència de Demirtas, la qual cosa va ocórrer aquest dilluns, quan l’alt tribunal va rebutjar de nou la seva posada en llibertat, a l’entendre que existeix una estructura internacional que els permetria la fugida com ja ha ocorregut amb altres processats des que l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va optar per aquesta via.

Tots durant el judici

Notícies relacionades

Això ja fa impossible que el Constitucional pugui pronunciar-se sobre la presó d’aquests polítics abans que comenci el pròxim judici del procés, com era la seva intenció abans de Nadal, després de la vaga iniciada per alguns d’ells, al creure que l’alt tribunal admetia els seus recursos sense resoldre’ls per impedir-los acudir a la justícia europea. Fonts de l’alt tribunal afirmen que el moment en què es pronunciïn no és tan transcendental com aconseguir una sentència jurídicament sòlida, que no plantegi cap problema durant la seva previsible revisió europea.

El de Junqueras havia de ser la primera impugnació a resoldre’s perquè era la que plantejava més aspectes, per la qual cosa pronunciant-s’hi es donava resposta a la resta de recursos. A continuació es resoldrien els de l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez i del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ja a punt per ser deliberats quan es donés resposta al del líder d’ERC.