Debats sobre Guaidó i Maduro

Pedro Sánchez viatja a la República Dominicana i Mèxic amb la crisi de Veneçuela en primer pla

Les ministres de Justícia i Indústria acompanyaran el president en el seu desplaçament a Ciutat de Mèxic

fcasals46712990 graf5515  madrid  26 01 2019   el presidente del gobierno  p190126124602

fcasals46712990 graf5515 madrid 26 01 2019 el presidente del gobierno p190126124602 / Victor Lerena

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El president del Govern, Pedro Sánchez, viatjarà aquest dimarts rumb a la República Dominicana i Mèxic per fer visites oficials que, tot i que previstes des de fa temps per greixar la relació bilateral, adquireixen una notorietat més gran després de l’autoproclamació de l’opositor Juan Guaidó com a president encarregat de Veneçuela.

Amb els presidents dels dos països, el dominicà Danilo Medina i el mexicà Andrés Manuel López Obrador, Sánchez intercanviarà punts de vista sobre la situació a Veneçuela des del convenciment que la millor solució passa perquè el poble veneçolà decideixi la seva pròpia destinació en unes eleccions lliures i que se celebrin amb plenes garanties democràtiques, expliquen fonts de l’Executiu.

A diferència de la gran majoria de països llatinoamericans que han reconegut Guaidó, entre els quals es troba la República Dominicana, el Govern mexicà de López Obrador defensa un principi de no intervenció en els assumptes interns de Veneçuela, per la qual cosa no ha reconegut Guaidó i ofereix, juntament amb l’Uruguai, una mediació entre el Govern de Maduro i l’oposició.

Tot i que Sánchez ha anunciat que Espanya reconeixerà Guaidó si el president veneçolà, Nicolás Maduro, no convoca eleccions en el termini de 8 dies –un ultimàtum que venç diumenge que ve– escoltarà amb ànim constructiu la proposta de diàleg que pugui posar a sobre de la taula López Obrador, avancen fonts de l’Executiu, que esperen de Mèxic iniciatives constructives, que involucrin la regió.

Tant amb Mèxic com amb la República Dominicana, Espanya parlarà de la possibilitat que s’estableixi un grup internacional de contacte que coadjuvi l’objectiu final que se celebrin eleccions a Veneçuela amb les mínimes garanties democràtiques.

Però al marge de Veneçuela, Sánchez viatja a aquests dos països amb una agenda pròpia i amb el simbolisme que representa que el cap de l’Executiu espanyol sigui el primer mandatari estranger que visiti López Obrador des de la seva presa de possessió.

A la República Dominicana

El viatge de Sánchez començarà dimarts a la República Dominicana, un país que no rep la visita oficial d’un president espanyol des del 1996, malgrat que és una escala habitual en els vols del Govern espanyol cap a l’Amèrica Llatina.

Allà s’entrevistarà amb el president, Danilo Medina, amb el govern del qual està prevista la firma de diversos acords, des del marc que guiarà les actuacions de la Cooperació al desenvolupament espanyol en els pròxims anys, a un memoràndum d’entesa en l’àmbit del comerç i les inversions.

Com sol fer cada vegada que visita un país llatinoamericà, Sánchez mantindrà una trobada amb representants de la colònia espanyola en la residència de l’ambaixador, però també tindrà buit per participar en un acte de partit, aprofitant la celebració del Consell de la Internacional Socialista que se celebra entre aquest dilluns i dimarts a Santo Domingo.

Sánchez serà el líder encarregat de clausurar el Consell i estarà acompanyat en aquest acte, previst a les 13.30 (18.30 a l’Espanya peninsular) pel secretari de Relacions Internacionals del PSOE, Héctor Gómez, i la secretària contra la violència de gènere, Susana Ros.

Visita a Ciutat de Mèxic

Dimecres i dijous Sánchez estarà a Ciutat de Mèxic, on la seva primera activitat serà la reunió amb el president López Obrador, que anirà seguida d’un dinar oficial amb representants de la societat civil i empresarial mexicana. Acompanyaran el president a Mèxic les ministres de Justícia, Dolores Delgado, i Indústria, Reyes Maroto.

Després d’una roda de premsa conjunta amb López Obrador prevista a les 13.45 hores (20.45 a l’Espanya peninsular), Sánchez es desplaçarà al Col·legi de Mèxic per oferir una conferència titulada 'México, tierra de acogida del exilio español', coincidint amb el 80 aniversari del final de la Guerra Civil.

Des de la institució que el Govern mexicà va fundar el 1938 com a lloc d’acollida dels prop de 20.000 espanyols que van fugir a Mèxic com a conseqüència de la Guerra Civil, el president es desplaçarà a l’Ateneu espanyol, fundat el 1944 per alguns d’aquests exiliats espanyols i que aviat es va convertir en un focus cultural d’extraordinària rellevància en la vida mexicana i que avui exerceix una destacada tasca de divulgació de la memòria històrica.

Agenda d’aquest dijous

L’agenda de dijous arrencarà amb un esmorzar del president amb més d’un centenar d’empresaris espanyols amb presència a Mèxic, on operen més de 6.200 companyies espanyoles. En l’esmorzar seran presents tant la ministra Maroto com el president de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE), Antonio Garamendi.

Notícies relacionades

Espanya és el segon inversor a Mèxic, tan sols per darrere dels EUA, mentre que Mèxic cada vegada és un actor econòmic més important a Espanya, on és ja el cinquè inversor més gran. El comerç bilateral entre els dos països va arribar el 2017 als 8.500 milions d’euros.

Igual com en la República Dominicana, Sánchez tindrà una trobada amb representants de la col·lectivitat espanyola, que supera àmpliament els 144.000 inscrits oficialment en el registre consular.