El Suprem rebutja la llibertat dels líders del procés al considerar que hi ha més risc de fuga

En una interlocutòria, l'òrgan judicial assenyala les diferències entre el cas dels polítics catalans i el del turc Demirtas, a qui el Tribunal d'Estrasburg va donar la raó

zentauroepp46303013 20181223 year181223221053

zentauroepp46303013 20181223 year181223221053 / HANDOUT

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Suprem rebutja la llibertat dels processats durant el denominat judici del procés o mesures alternatives a la presó al considerar que s’ha intensificat el risc de fuga.

En una nova interlocutòria, el tribunal reforça les raons que justifiquen la presó preventiva i assenyala les diferències entre la situació que afecta els líders del procés i la del dissident turc emparat pel TEDH Selahattin Demirtas, a qui el Tribunal d’Estrasburg ha donat la raó en una sentència recent dictada el novembre del 2018. 

El Tribunal ha rebutjat les peticions de llibertat o de mesures alternatives sol·licitades en els seus escrits de defensa pels nou processats que són a la presó. Equiparaven la seva situació amb la del líder polític turc Demirtas. En línia amb aquesta sentència, les defenses dels acusats entenien que la Sala Segona no havia motivat prou la no adopció de mesures alternatives a la presó preventiva.

La resolució que avui ha sigut notificada descarta aquest dèficit de motivació: “Afirmar que la Sala no s’ha pronunciat sobre la suficiència de possibles mesures alternatives a la presó –argumenten els magistrats–, només pot ser resultat d’una lectura precipitada de resolucions dictades anteriorment. En efecte, la nostra interlocutòria amb data de 26 de juliol del 2018, en resposta a la sol·licitud de substitució de la presó preventiva per fórmules menys costoses, com les compareixences ‘apud acta’, el control telemàtic i la vigilància policial, es deia textualment: “Les firmes diàries poden deixar de ser diàries en l’instant en què el signant decideix emprendre la fuga. El control policial pot relaxar-se o presentar fallades involuntàries que permetin la fugida. Els dispositius de rastreig telemàtic atenuen la seva eficàcia en un àmbit territorial on regeix la llibertat de fronteres i la lliure circulació de persones, per més que la seva utilització permetria conèixer l’itinerari seguit pel processat per sostreure’s a la crida per al judici oral”.

Notícies relacionades

Pel Tribunal Suprem, el risc de fuga continua sent elevat: “És un fet notori l’existència fora del territori espanyold’estructures de poder organitzades, posades al servei d’aquells processats que han pres la determinació de sostreure’s a la crida d’aquesta Sala. De fet, algunes autoritats i membres actuals del Govern i el Parlament de Catalunya –com han publicitat àmpliament els mitjans de comunicació– s’han desplaçat per mantenir reunions amb les persones integrants de tals estructures, algunes d’elles també processades en aquesta causa i declarades en rebel·lia. Aquesta realitat intensifica clarament el risc de fuga, ja que posa de manifest l’existència de certa infraestructura a l’estranger –amb presència, insistim, de processats en aquesta causa ja fugits de la justícia– que podria facilitar la fuga dels processats”.

La interlocutòria dictada avui recorda que la doctrinad’Estrasburg per valorar el risc de fuga exigeix ponderar l’existència de "contactes a l'estranger” que puguin facilitar la fugida.