NOVA ORGANITZACIÓ

Jordi Sànchez diu que el "lideratge efectiu" de la Crida s'ha d'assumir des de fora de la presó

"Jo hi seré per recolzar en tot el que em demanin", assegura el líder de JxCat

zentauroepp39881200 jordi sanchez190125093256

zentauroepp39881200 jordi sanchez190125093256 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El president de JxCat al Parlament i un dels impulsors de la Crida Nacional per la RepúblicaJordi Sànchez, considera que el "lideratge efectiu" de la nova formació l’han d’assumir persones que no estiguin a la presó.

En una entrevista emesa aquest dijous a TV-3, Sànchez ha afirmat que "des d’una presó no es pot exercir el lideratge de la Crida" i que ell contribuirà a dissenyar aquest espai i acompanyar els seus dirigents. "Jo hi seré per recolzar en tot el que em demanin. Un tipus de suport per a tot el que es consideri útil", ha argumentat. L’expresident de l’ANC, en presó preventiva des de fa més d’un any, lidera una de les dues llistes que es presenten per dirigir la Crida i compta amb el diputat de JxCat Toni Morral com a secretari general.

El dirigent polític ha fet aquestes declaracions abans que arrenqui, aquest dissabte, el congrés constituent de la Crida Nacional en què s’escollirà la direcció de l’organització.

Aglutinar i sumar

Ha destacat que la nova formació neix "per aglutinar, per sumar" i ser un espai transversal en l’independentisme, per la qual cosa assegura que no generarà una fragmentació del sobiranisme.

També ha defensat que la Crida "serà pacient" i que per això neix, d’entrada, com a associació i com a moviment polític, però no com a partit, malgrat que ja consta com a tal en el registre de partits polítics del Ministeri de l’Interior.

"No farem passes en fals. La Crida servirà per aglutinar i per avançar. A partir d’aquest dissabte comença a caminar, amb una direcció de 20 persones, que és una aposta ben clara per a uns nous lideratges, unes noves cares", ha explicat.

Unitat en les municipals

L’expresident de l’ANC ha reiterat que l’independentisme s’ha de presentar a les eleccions municipals d’aquest any de manera unitària, especialment a Barcelona.

"Si les forces sobiranistes majoritàries (ERC i JxCat) van juntes, ja sabem amb gairebé absoluta certesa que el pròxim alcalde o alcaldessa de Barcelona serà sobiranista. Si ens hi presentem separats, amb tota probabilitat no ho serà", ha advertit.

Ha constatat que a Barcelona no hi haurà cap candidatura que obtingui una majoria absoluta, de manera que "el més probable és que el Govern estigui liderat per qui tingui un vot més". En aquest sentit, ha apuntat que el problema no pot ser qui va primer en la llista: "No m’interessa cap partit, cap sigla. Vull que el sobiranisme guanyi".

'No' a noves eleccions

Sànchez ha rebutjat la possibilitat que hi hagi eleccions anticipadesa Catalunya i ha apostat perquè la legislatura duri quatre anys: "Anticipar les eleccions no sé què ens aportaria. No sé veure-hi cap avantatge".

Notícies relacionades

Així mateix, ha reivindicat el diàleg com la solució a Catalunya i ha considerat que "no hi ha alternativa a la solució del conflicte que no passi per un final de camí amb un referèndum".

"La pregunta que ens hem de fer és si estem disposats a forçar des de la no-violència la via del diàleg. Jo sí", tot i que no ha especificat com vol fer-ho.