ELS JUDICIS DEL PROCÉS

El tribunal del procés citarà Rajoy com a testimoni pel seu contacte amb Puigdemont

Descarta acceptar la testifical del Rei i d'altres processats, com Puigdemont i els exmembres de la Mesa

Els set magistrats ultimen la interlocutòria en la qual concretaran quines proves se celebren en el judici

undefined46613500 madrid 18 01 2019 politica  fcahada del tribunal supremo  im190121205828

undefined46613500 madrid 18 01 2019 politica fcahada del tribunal supremo im190121205828

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Els set magistrats del Tribunal Suprem que jutjaran els 12 líders del procés continuen treballant en la interlocutòria en la qual determinaran quines proves es faran servir durant el judici que es calcula que començarà "en dates pròximes al 5 de febrer". No obstant, a mesura que avancen les seves deliberacions han anat transcendint algunes de les seves decisions, com que acceptaran el testimoni de l’expresident del Govern Mariano Rajoy Mariano Rajoyo que es rebutjarà el de tots els processats pels mateixos fets que es jutjaran, com és el cas de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont o dels sis exmembres de la Mesa del Parlament que seran jutjats al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Fonts jurídiques van assenyalar que Rajoy serà citat en relació amb l’intercanvi de cartes que va mantenir amb l’expresident en relació amb la proclamació o no de la independència unilateral de Catalunya. Aquesta serà la segona vegada que declari com a testimoni en un judici; la primera, va ser en el de la primera època de la Gürtel.

Les mateixes fonts van explicar a EL PERIÓDICO que en un judici es pot cridar a declarar com a testimoni un imputat en un altre procediment, però no un que estigui investigat en el mateix. Aquest és el cas de Puigdemont, que si no hagués fugit a Waterloo també seria jutjat, però també el delssis exmembres de la Mesa del Parlament, als quals únicament es va processar per desobediència i que finalment seran jutjats al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Per explicar-ho d’una forma molt simple: no és compatible que com a testimonis estiguin obligats a dir la veritat amb la seva condició de processats, cosa que els eximeix de dir veritat. 

Tampoc serà citat com a testimoni el Rei, sol·licitat com a testimoni per la defensa de l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez, pel discurs que va pronunciar el 3 d’octubre en relació amb el referèndum il·legal celebrat dos dies abans a Catalunya. Aquesta decisió era la prevista, segons reflectia el mateix escrit de defensa que reproduïa l’article de la llei d’enjudiciament criminal que obliga tots els ciutadans a acudir a una citació similar, amb l’excepció del monarca, el seu consort o el regent.

Tampoc Cosidó

El criteri que està mantenint l’alt tribunal per acceptar o rebutjar la prova és que les persones sol·licitades apareguin en els escrits d’acusació, fonamentalment el de la fiscalia, en relació amb fets que poden ser constitutius de rebel·lió o sedició, segons el seu criteri, o ser innocus penalment per a les defenses. 

Notícies relacionades

Per aquesta raó també serà rebutjada la petició d’algunes defenses que declari el portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó. El seu testimoni se sol·licitava en relació amb el whatsap que va motivar que el president de la Sala Segona, Manuel Marchena, renunciés a presidir el Tribunal Suprem perquè en ell s’atribuïa la capacitat de controlar per darrere el tribunal. Aquests fets ja van ser descartats pel Suprem al rebutjar la recusació de Marchena i no tenen cap relació amb els fets de Catalunya fins a la declaració unilateral d’independència. 

Pauses a la sala de l’'aspirina'

Per la seva part, davant la proximitat del judici es van prenent decisions governatives i administratives destinades al seu desenvolupament. La Sala de Govern de l’alt tribunal ha decidit que els processats presos siguin reclosos a la sala de l’alt tribunal, coneguda com l’'aspirina' per la forma de la taula que ocupa la seva part central, des del seu trasllat al palau de les Salesas i durant les pauses de la vista .