manifestacions opositores

Felipe González aposta pel fet que el Govern i la UE reconeguin Guaidó com a president de Veneçuela

L'expresident considera que al país sud-americà hi ha un "buit de poder" i qualifica de "bona notícia" l'autoproclamació del màxim responsable de l'Assemblea

icoy34436108 felipe gonzalez161028181425

icoy34436108 felipe gonzalez161028181425 / AGUSTIN CATALAN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

L’expresident del Govern Felipe González ha assegurat aquest dijous que el Govern d’Espanya, amb els socis europeus, s’han de posar d’acord per reconèixer l’opositor president de l’Assemblea, Juan Guaidó, com a president interí de Veneçuela.

Després que Guaidó es proclamés president interí en el marc de les manifestacions opositores que es van dur a terme aquest dimecres a Caracas i en altres ciutats contra el Govern de Nicolás Maduro, l’expresident González ha descrit aquesta notícia com "una bona notícia" i la considera "coherent" amb la deriva interna que pateix el país.

En una entrevista a la cadena SER, Felipe González considera que hi ha un "buit de poder" a Veneçuela després de la reelecció el mes de maig passat de Maduro, en uns comicis que la comunitat internacional majoritàriament va consideraril·legitíms.

Reconeixement de Guaidó

Segons el parer de l’exmandatari socialista, Espanya i els seus socis europeus han de posar-se d’acord per reconèixer Guaidó. Entén que una vegada la UE ha admèsl’Assemblea Nacional com a òrgan legítim, espera que "ho formalitzin" i també que reconeguin la seva capacitat operativa i, per tant, el moviment de Guaidó.

"Demano que la UE després de declarar il·legítim Maduro sigui capaç de reconèixer la legitimitat de l’Assemblea i la seva operativitat per fer-se càrrec de la governança del país", ha assenyalat, explicant que la figura del ‘president encarregat’ apareix en la Constitució veneçolana per liderar la transició en un moment així.

Notícies relacionades

"El que és lògic és que l’Assemblea la delegui en el president, que és la màxima figura democràtica i representativa que queda a Veneçuela", ha assenyalat.

Per Felipe González si es reconeix Guaidó es podrà començar a negociar "el que s’ha de negociar", un calendari electoral per decidir el futur del país davant de Maduro, a qui considera un "tirà arbitrari".