Vox insisteix que vol derogar la llei de violència de gènere i expulsar els sensepapers

El portaveu ultra centra el seu discurs en la defensa dels símbols nacionals, la religió i les crítiques a les normes d'"ideologia de gènere"

Moreno demana al partit d'Abascal "encapsular" les diferències entre les dues formacions per dotar d'"estabilitat" el Govern

20190116 421633 serranomo2 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Fins ara ho havien defensat en tertúlies, en entrevistes a mitjans de comunicació, en mítings. Però des d’avui, Vox ja té una tribuna privilegiada: la del Parlament andalús. En aquesta estrada s’ha sentit aquest matí l’ideari de la primera formació d’ultradreta que ha aconseguit entrar a les institucions espanyoles amb 12 diputats autonòmics.

Francisco Serrano, el portaveu de Vox a la Cambra autonòmica, ha desgranat el programa de la seva formació i ha recuperat en el seu discurs del debat d’investidura de Juan Manuel Moreno (PP) algunes de les mesures més controvertides que finalment els ultres no van incloure en eldocument pactat amb els conservadors per donar-los el seu recolzament. El Parlament andalús ha reprès el debat amb l’al·locució de Serrano, centrada a defensar la derogació de la llei de violència de gènere i l’expulsió dels immigrants 'sense papers’, tot i que assumint que no té una "majoria" de prou escons per aconseguir-ho.

"Vox no renunciarà a cap dels seus plantejaments, inclosa la derogació de les lleis d’ideologia de gènere", ha avisat Serrano, que ha mentit al dir que les normes contra el masclisme no han servit per reduir el nombre de dones assassinades. Des que es tenen estadístiques, el 2003, el nombre ha baixat de 71 a 47 (2018).

En la rèplica de Moreno, el líder del PP andalús ha assegurat que ell no demanarà a la formació ultra que cedeixi en les seves reivindicacions. "Nodemanarem ni a Vox ni a ningú que renunciï a res, ningú ha de renunciar a res, aquesta és la grandesa de la democràcia. Aquest grup té una visió i una opinió, aquest en té una altra, Endavant Andalusia en té una altra, probablement oposada, i és legítim, Ciutadans en té una altra i Vox, una altra. Aquesta és la grandesa de la democràcia, la pluralitat del poble andalús que està representada en aquesta Cambra", ha afirmat Moreno.  

Els "atacs" a Vox

El presidenciable, en aquest context, ha aprofitat per recordar a Serrano que en l’acord de 37 puntsal qual va arribar Vox amb el PP per donar-li els recolzaments necessaris per a la seva investidura no està inclosa la derogació de cap norma, tampoc, la de violència de gènere. El dirigent popular ha demanat al partit de Santiago Abascal "encapsular" les discrepàncies entre les dues formacions i fixar-se en els punts de trobada, "per millorar Andalusia", amb l’objectiu de dotar d’"estabilitat" la legislatura.

Més contemporitzador amb els ultres ha estat Moreno quan ha promès que defensarà "tots els grups que siguin atacats". Serrano li havia demanat minuts abans que condemnés els "atacs" que la seva formació està patint, s’ha queixat. Es referia a les manifestacions en contra de la formació ultra i en protesta pel seu desig de derogar la llei de violència de gènere. 

Defensa d’Espanya i dels "indignats"

En la seva al·locució, Serrano ha destacat el recolzament dels 400.000 votants que van aconseguir en les eleccions del 2 de desembre i ha dit que es deu que han trobat en Vox un partit que se sent "orgullós" de defensar l’himne i la bandera. "Veuen com mostrem el nostre respecte a la cultura, als nostres costums, a les nostres tradicions religioses", ha apuntat, abans de remarcar la importància de latauromàquiai lacaçaen el món rural. 

Notícies relacionades

El representant ultra ha dit que el seu partit arriba "per ocupar el buit" de "molts andalusos i espanyols indignats" que no trobaven resposta i que tenen "idees de dretes, però també d’esquerres" i també feia anys que no votaven ningú.

Acabat el debat, la votació d’aquesta tarda es farà per crida a cadascun dels109 diputats. Moreno serà elegit amb el suport dels 26 diputats del PP, 21 de Ciutadans i 12 de Vox, un total de 59, que superen la majoria absoluta necessària per poder ser elegit en primera votació. L’Executiu, de coalició entre el PP i Cs, es coneixerà la setmana que ve.