El PP es planteja demanar explicacions a Vox pel seu finançament

Els populars veuen "preocupant" la notícia que l'exili iranià va pagar part de la campanya europea del 2014

Abascal diu que tota la informació es va entregar al Tribunal de Comptes, tot i que no està obligat a auditar-la

f5kfn8aspocvfifn7pk0h51100 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El PP veu "preocupant" la informació periodística sobre que l’exili iranià va finançar el 80% de la campanya de Vox en les eleccions europees del 2014 i ha obert la porta a sol·licitar informació al Senat sobre això. "Hem tingut coneixement d’aquest finançament, no n’hem parlat al comitè de direcció, però és molt possible que sí que se sol·liciti algun tipus d’informació en relació amb aquest finançament del qual vam tenir coneixement ahir de Vox per part d’associacions o partits vinculats a governs estrangers, o a oposició en països estrangers", ha declarat Marta González, vicesecretària de Comunicació del PP, en roda de premsa.

Es dona la circumstància que els populars controlen amb majoria absoluta el Senat i en aquesta Cambra tenen una comissió que investiga específicament els comptes dels partits polítics. Per aquesta comissió hi han passat ja dirigents de primera fila i tresorers de totes les formacions, entre les quals el PSOE i Podem.

Un Tribunal de Comptes sense obligació

El número dos de Vox, Javier Ortega Smith, va dir aquest diumenge que fa cinc anys van identificar que estaven arribant donatius individuals, que mai van superar el màxim permès, de "dissidents contraris a la dictadura teocràtica de l’Iran", i que van posar aquesta informació "en coneixement del Tribunal de Comptes perquè analitzés que complien la legalitat". En aquesta mateixa línia, el president del partit ultra, Santiago Abascal, ha assegurat aquest dilluns que és aquest organisme de control el que haurà d’"aclarir" si hi ha alguna irregularitat de les que assenyala la informació publicada per 'El País’. No obstant, el tribunal no està obligat a auditar comptes d’una formació que el 2014 no tenia representació parlamentària (només va aconseguir l’1,56% dels vots).

A la campanya van presentar com a candidat el llavors president de Vox, Aleix Vidal-Quadras. El polític, segons va explicar ell mateix al rotatiu, va rebre diners del Consell Nacional de la Resistència de l’Iran (CNRI), una força marxista i islàmica en els seus orígens, pels contactes que va establir amb aquest grup quan va ser vicepresident del Parlament Europeu amb el PP (2004-2014). Segons Vidal-Quadras, els membres del CNRI el tenen en alta estima i el consideren "un protector", per això quan va canviar de partit i es va presentar per Vox el van voler recolzar. 

Fonts de finançament

Notícies relacionades

Les fonts de finançament del partit, ha explicat Abascal, que en aquelles dates era el secretari general de Vox, són exclusivament tres: les aportacions dels seus 27.000 afiliats a través de quotes mensuals, trimestrals o anuals per una mitjana de nou euros; donacions de persones físiques fins al màxim permès de 50.000 euros, que "no és habitual"; i captacions puntuals de fons en xarxes socials.

D’aquesta manera, Abascal ha insistit en la claredat dels comptes de Vox i ha animat amb ironia els que estan intentant "burxar" en el passat del partit per mirar de trobar "alguna cosa bruta" que continuïn "perdent el temps".