ELECCIONS EUROPEES

Urtasun adverteix que la crisi de Podem desmobilitza el vot d'esquerres

"No ha sigut bona idea crear un partit a quatre mesos de les eleccions", diu el candidat de Catalunya en Comú a les europees

Defineix el 'brexit' com "un gran fracàs" i remarca el paper de l'euròfob UKIP

zentauroepp46495799 el dirigent de catalunya en com  ernest urtasun en l acte de190118114547

zentauroepp46495799 el dirigent de catalunya en com ernest urtasun en l acte de190118114547 / Guillem Roset

2
Es llegeix en minuts
Alex Bustos

El candidat de Catalunya en Comú a les eleccions europees, Ernest Urtasun, ha avisat aquest matí que crisis com la que afronta aquests dies Podem poden contribuir a desmobilitzar el vot de l’esquerra. Segons la seva opinió, això ja va passar en les últimes eleccions andaluses, que van propiciar l’entrada de Vox a les institucions espanyoles.

La decisió d’Íñigo Errejón d’associar-se amb Manuela Carmena i presentar-se al marge de la marca Podem com a candidat a la Comunitat de Madrid ha obert una bretxa en el partit. Urtasun ha afirmat que no volia "entrar en temes interns de partit", però sí que ha donat la seva opinió sobre la crisi. "Noha sigut una bona idea crear un nou partit a quatre mesos de les eleccions sense tenir en compte Podem ni IU. No ha sigut encertat, però espero que es resolgui com més aviat millor", ha dit.

En un esmorzar informatiu al Col·legi de Periodistes de Barcelona, el candidat de Catalunya en Comú ha recordat que la desmobilització de l’esquerra va influir decisivament en el resultat de les eleccions andaluses, i ha assegurat que "no pot tornar a passar, perquè això afavoreix les tres forces reaccionàries que dibuixen un futur incert per al país".

Una Europa més social

Per evitar aquesta desmobilització en les eleccions europees, l’ecosocialista defensa mesures que protegeixin els nascuts en tots els països de la Unió, com per exemple en l’impuls del salari mínim interprofessional (SMI). Si bé ha matisat que aquesta mesura no es pot aplicar en tots els països de la mateixa manera, sí que ha defensat la seva implantació en tots els països de la UE (per exemple Itàlia, Suècia o Dinamarca no el tenen) seguint uns barems compartits que funcionarien en base al PIB per càpita i del pes econòmic de cadascun dels països membres.

Una altra mesura que ha posat sobre la taula és la possibilitat de crear fons comunitaris d’ajuda alsaturats, que ajudarien a pagar les prestacions a aquells ciutadans que no tenen feina, fins i tot quan el país en el qual viuen sigui incapaç de fer front a aquests pagaments.

Urtasun afirma que amb aquestes mesures es recuperaria l’esperit europeu entre la població, que ha anat minvant després de rescats com el de Grècia. Segons la seva opinió, aquestes actuacions han minvat la popularitat de les institucions europees .

Desafiaments de la Unió Europea

Notícies relacionades

Urtasun ha defensat que per fer front a situacions com les que es donen a Hongria, Polònia i altres països –un dels temes candents d’aquests comicis europeus– s’ha de presentar un "projecte que il·lusioni" sense haver d’apel·lar a la necessitat de "frenar l’extrema dreta". L’ecosocialista matisa que s’ha de prioritzar que "l’extrema dreta no influeixi en el discurs polític"; per exemple, ha criticat que Pedro Sánchez impedeixi salpar al barco d’Open Arms del port de Barcelona.

Per al polític barceloní el 'brexit' ha sigut un "gran fracàs", que va començar amb un referèndum mal plantejat. Ha remarcat el paper clau que hi van jugar tant Nigel Farage com el seu partit, el Partit de la Independència del Regne Unit (UKIP, per les seves sigles en anglès), així com la impossibilitat d’ajuntar les dues principals peticions dels defensors del ‘brexit’ més conservadors: l’eliminació de la unió duanera i que no s’estableixi una frontera dura a Irlanda.