LES CLAVEGUERES POLICIALS

El CGPJ aparta l'informàtic imputat en el 'cas Villarejo'

El magistrat l'acusa de revelació de secrets i suborn en la peça oberta per la finca

Podem anuncia que demanarà presó per a un exresponsable policial que diu que l'operació Kitchen va ser un encàrrec de l'ex número dos de la policia

zentauroepp46597982 enrique garca castao190118124746

zentauroepp46597982 enrique garca castao190118124746

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Els tentacles de l’excomissari José Manuel Villarejo per a les seves pràctiques si més no èticament dubtoses s’estenien, lògicament, a la policia, però també a l’Agència Tributària i al mateix Consell General del Poder Judicial. Entre les últimes imputacions acordades pel jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón figura la del cap de la secció d’Informàtica Judicial del Consell General del Poder Judicial (GGPJ), Juan Carlos Garcés, per investigar si facilitava informació a l’expolicia.

L’òrgan de govern dels jutges ha decidit apartar-lo mentre s’aclareix la seva situació processal, després d’haver sigut imputat per l’instructor del 'cas Tàndem’, relatiu a les indagacions policials, pels delictes de revelació de secrets i suborn. El secretari general del CGPJ també ha obert diligències informatives, en què ha demanat al director del Centre de Documentació Judicial un informe sobre el funcionament, actuacions, sistema de treball, nombre d’accessos, control i seguretat del Punt Neutre Judicial, al càrrec del qual està Garcés des del 2006.

El jutge també ha imputat tres persones més, un de les quals, l’expolicia de la Comissaria General d’Informació Juan José Díez Álvarez, que ja estava imputat a la peça Iron, en què s’investiga l’espionatge que es va fer a advocats que havien abandonat el bufet Herrero y Asociados. El jutge, a petició d’Anticorrupció, també ha imputat Juan Navas i Isabel González Cabezas.

En la seva interlocutòria, el magistrat els acusa d’haver facilitat dades de diverses persones a la peça Land, sobre la contractació de Villarejo per Susana García Cereceda per espiar, utilitzant dades confidencials a què accedia il·legalment, la seva germana Yolanda, en relació amb la milionària herència del pare de totes dues, Luis García Cereceda, fundador de la urbanització La Finca, de Pozuelo de Alarcón (Madrid).

Alarma social per Bárcenas

Per la seva part, l’excap de la Unitat Central de Recolzament Operatiu (UCAO) Enrique García Castaño, conegut com 'el Gordo', va declarar aquest divendres davant del magistrat que l’operació Kitchen va ser un encàrrec directed’Eugenio Pino, número dos de la policia durant el mandat de Jorge Fernández Díaz al capdavant d’Interior, per recolzar la policia judicial a causa de l’alarma social que generava el 2013 l’extresorer del PP Luis BárcenasEl mateix Pino va negar la seva existència aquest dijous davant dels mitjans.

Segons García Castaño, que al final només va declarar en relació amb aquesta peça i no sobre Land i Iron, l’objectiu del dispositiu per al qual es van utilitzar fons reservats per pagar confidents era seguir el rastre que se sabia que tenia a Suïssa Bárcenas. No obstant, cap de les seves gestions devia donar resultat perquè mai van informar l’Audiència Nacional. 

Podem va voler demanar presó per a aquest responsable policial, que ja ha de complir compareixences quinzenals per la seva imputació en aquest cas, però el jutge García-Castellón va posposar la celebració de la vista quan l’imputat declari en relació amb les peces Iron i Land, en les quals sí que està personat el partit com a acusació. En l’operació Kitchen s’investiguen els delictes de malversació, suborn, robatori de documents i violació de domicili, per l’assalt al domicili de Bárcenas que va protagonitzar un fals capellà que va arribar a encanonar la seva dona i el seu fill.

12 anys en el càrrec

Notícies relacionades

Des de fa 12 anys Garcés, que té accés a les dades de tots els jutges, està al capdavant de la secció d’Informàtica Judicial, encarregada de la compatibilitat dels diferents sistemes de les comunitats autònomes i també del Punt Neutre Judicial, la xarxa que utilitzen els jutjats per consultar dades de ciutadans en bases d’entitats financeres, registres i organismes públics, des de l’Agència Tributària fins a la Seguretat Social.

En declaracions al mijtà digital ‘Confilegal’, Garcés s’ha desvinculat del ‘cas Tàndem’ i ha especulat amb la possibilitat que el seu nom hagi aparegut en la documentació de la causa perquè, com a responsable de la informàtica judicial, firma tots els certificats de seguretat de les consultes que es realitzen al Punt Neutre Judicial, informa Efe.