INFORME ANUAL

Human Rights Watch critica Espanya per no sancionar la repressió policial de l'1-O

L'oenagé lamenta que no s'hagi condemnat ara per ara cap agent per l'"excessiu ús de la violència"

abertran40366024 barcelona 01 09 2017 referendum 1 o policia nacional en la e181217102104

abertran40366024 barcelona 01 09 2017 referendum 1 o policia nacional en la e181217102104 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Human Rights Watch (HRW) ha criticat que Espanya no hagi condemnat ara per ara cap agent per l’"excessiu ús de la violència" durant el dispositiu policial desplegat a Catalunya per al referèndum unilateral de l’1-O del 2017. L’oenagé ja va denunciar aquesta situació en un informe temàtic publicat el 12 d’octubre del 2017, en què va constatar que la Policia Nacional va utilitzar de manera "excessiva" la força contra ciutadans a Catalunya.

En la seva última anàlisi global sobre l’estat dels drets humans al món per països, HRW explica que el març de l’any passat "25 líders independentistes van ser encausats per diversos delictes que van des de la rebel·lió fins a la malversació".

Notícies relacionades

En la roda de premsa de presentació de l’informe, el director general de l’entitat, Kenneth Roth, ha situat "les protestes a Catalunya" com un dels "grans esdeveniments" que han investigat aquest any sobre Espanya. "Hem constatat l’ús de la força excessiva a càrrec de la policia i, per això, hem destacat en aquest informe que no hi ha hagut una resposta judicial sobre això", ha dit. Segons Roth, "es va produir un abús l’1-O, però ningú ha sigut condemnat respecte a això".

Llibertat d’expressió

L’informe també recorda la decisió del Tribunal Suprem de "confirmar una pena de presó contra un raper condemnat per enaltiment del terrorisme i injúries contra la Corona", amb referència al cantant Valtònyc, actualment fugit a Bèlgica, on s’enfronta a una euroordre de detenció. A més, esmenta el cas de Pablo Hasél i l’absolució de Casandra Vera pels seus tuits a Twitter sobre l’assassinat de Carrero Blanco.