INFORME SOBRE DRETS HUMANS

HRW retreu a Espanya que mantingui la 'llei mordassa' i les devolucions en calent

L'oenagé valora l'actitud "positiva" del Govern espanyol a l'obrir els seus ports a immigrants

zentauroepp42895156 politica  veus emmordassades   voces amordazadas prision mod180821094859

zentauroepp42895156 politica veus emmordassades voces amordazadas prision mod180821094859

2
Es llegeix en minuts
Efe

Human Rights Watch (HRW) celebra que el Govern espanyol hagi mantingut una actitud "molt més acollidora" amb els migrants que altres països europeus, però li ha recordat les seves tasques pendents en l’àmbit delsdrets humans, que van des de la reforma de la ‘llei mordassa’ al final de les devolucions en calent.

El director executiu de HRW, Kenneth Roth, va traçar aquesta foto d’Espanya en una entrevista a Efe amb motiu de la presentació a Berlín del’informe anual de l’oenagé, en el qual s’assegura que el món viu "temps foscos per als drets humans", però afegeix que la "resistència" està "cobrant força" en institucions multilaterals i nacionals, però també al carrer.

"Espanya ha sigut molt més acollidora per als migrants que altres països europeus", ressalta en primer lloc Roth, que assenyala les actituds molt més hostils d’altres governs del sud d’Europa, especialment la de l’Itàlia.

La posició d’Espanyaha sigut“positiva”al obrir en diverses ocasions els seus ports als barcos amb migrants rescatats al Mediterrani, prossegueix el director executiu de HRW, que critica que la UE segueixi “tancant els ulls” en la pràctica d’aquest drama i que no hagi aconseguit arribar a una solució comuna i duradora.

L’informe sobre Espanya se centra, no obstant, en els punts foscos i destaca que no s’ha reformat la denominada ‘llei mordassa’, malgrat que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, es va comprometre a modificar-la abans d’accedir al càrrec.

Condemna al raper Valtònyc

En aquest sentit, parla de la condemna al raper Valtònyc per injúries a la corona i de la resolució del Tribunal Suprem en el 'cas Cassandra', absolta d’un delicte d’enaltiment del terrorisme després de publicar en una xarxa social acudits sobre l’atemptat a Carrero Blanco.

També es ressalta que el nou Govern hagi continuat les devolucions "en calent" i que fins i tot hagi mantingut una apel·lació –iniciada pel Partit Popular– davant d’una sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans, que va resoldre que Espanya havia violat els drets de dos subsaharians a l’expulsar-los de Melilla i enviar-los al Marroc.

Notícies relacionades

HRW deixa constància així mateix que fins al moment no s’ha condemnat cap agent per "l’excessiu ús de violència" del dispositiu policial desplegat a Catalunya l’1 d’octubre de 2017 amb motiu de la convocatòria il·legal del referèndum d’independència, una cosa que ja va denunciar en un informe temàtic l’octubre del 2017.

També recorda les "protestes per tot Espanya" que van seguir la sentència per la violació en grup de "La manada" i el subsegüent anunci del Govern que examinaria la possibilitat de modificar el codi penal.