JUDICI AL PROCÉS

Forcadell es desvincula de l'organització de l'1-O i de l'aprovació de la DUI

L'expresidenta del Parlament assegura en el seu escrit de defensa que no hi va haver cap "aixecament violent" a Catalunya

Proposa com a testimonis dos expresidents de la Cambra catalana, Carles Puigdemont i Marta Rovira

zentauroepp42628625 madrid  23 03 18  llegada de carme forcadell  raul romeva  d190116095005

zentauroepp42628625 madrid 23 03 18 llegada de carme forcadell raul romeva d190116095005

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Xabier Barrena/ Ángeles Vázquez

L’expresidenta de Parlament Carme Forcadell s’ha desvinculat en el seu escrit de defensa del judici del procés de l’organització del referèndum unilateral de l’1-O i afirma que no va participar en la decisió de convocar-lo ni en la seva preparació, així com de l’aprovació de la declaració d’independència (DUI), que va arribar al ple a petició dels grups, sense tenir "vot decisori".

En l’escrit, la seva advocada, Olga Arderiu, denuncia que la causa busca "criminalitzar" l’expresidenta del Parlament "exclusivament" per haver sigut presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) –entre el 2012 i el 2015– malgrat que, en l’exercici del seu càrrec a la cambra, "mai va participar, ni va poder participar" en la presa i l’execució de les decisions adoptades pel Govern vinculades al procés independentista.

En aquest sentit relata que els fets pels quals se l’acusa són "producte d’una tergiversació" del que va passar a Catalunya, en els quals s’introdueixen de "manera reiterada" aspectes "falsos" en una presentació "temeràriament tendenciosa". La que va ser la màxima representant de la Cambra catalana afirma que no va cometre el delicte de rebel·lió, ja que no es va produir cap "alçament violent ni públic" i precisa que "anhelar la independència no és delicte".

En un escrit de 112 folis, l’advocada de Forcadell, Olga Arderiu, va desgranant cada una de les actuacions que va realitzar la seva representada i fa un repàs del que ha passat Catalunya des del 2012, i "evidencia que l’objecte de l’enjudiciament no correspon a uns fets concrets, sinó a una actitud política, el sobiranisme i l’independentisme", defensats des de "sectors polítics i socials d’índole molt diferent".

Mobilitzacions

Notícies relacionades

El text argumenta que Forcadell "no va arengar en cap moment a mobilitzacions violentes ni no violentes". "No consta en els més de 50.000 folis de la causa cap missatge, acte, tuit o entrevista, en què Forcadell faci aquestes crides", detalla. Afegeix que el moviment independentista” sempre s’ha caracteritzat per ser absolutament pacífic".

Com a testimonis proposa els expresidents del Parlament Ernest Benach i Núria de Gispert, així com els lletrats del Parlament i els que eren components de la Mesa de la Cambra catalana Lluís Corominas, Anna Simó, Joan Josep Nuet i Lluís Guinó. Com han sol·licitat altres processats, en la llista també hi inclou l’expresident Carles Puigdemont i la secretària general d’ERC, Marta Rovira, fugida a Suïssa.