La 'declaració de Pedralbes'

El Govern i la Generalitat es reuniran dijous a Madrid

Carmen Calvo rebrà Pere Aragonès i Elsa Artadi amb l'objectiu d'avançar en la 'declaració de Pedralbes'

La portaveu del Govern confirma el 'no' a la tramitació dels Pressupostos si no s'obre una taula sobre el conflicte català

jcarbo45921434 carmen calvo181116192542

jcarbo45921434 carmen calvo181116192542 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Gairebé un mes després de la trobada a Barcelona entre Pedro Sánchez i Pedro SánchezQuim Torra aquest dijous els seus números dos es reuniran a Madrid per provar d’encarrilar en termes més concrets l’esperit de la 'declaració de Pedralbes', el comunicat conjunt consensuat pels dos mandataris en què reconeixen l’existència d’un conflicte a Catalunya i la necessitat de diàleg per buscar una solució política. 

Notícies relacionades

Aquest dijous, la vicepresidenta, Carmen Calvo, rebrà el seu homòleg, Pere Aragonès, i la consellera de Presidència, Elsa Artadi, segons han confirmat fonts governamentals. La Moncloa fixa com a objectiu de la trobada avançar en el que es va acordar a Barcelona amb la voluntat d’aproximar posicions polítiques que donin solució a la crisi catalana. Recorden que és un dels "freqüents" contactes entre els dirigents de les dues administracions. La trobada arriba sense que s’hagi concretat una nova reunió entre Sánchez i Torra, cosa a què es van comprometre en la seva cita a Barcelona el 20-D. 

Veto i diàleg

Malgrat que es manté la via del diàleg a tots els fronts i a tots els nivells, Artadi ha confirmat aquest dimarts que els partits independentistes impediran tramitar els Pressupostos de l’Estat en la seva primera votació al Congrés si abans no es constitueix una taula de negociació sobre el conflicte català amb la presència de "mediadors neutrals". La portaveu creu que diàleg global i ruptura pressupostària són compatibles. "Ara com ara si Pedro Sánchez no té voluntat de trobar una solució política a la situació, no s’aprovaran ni es tramitaran els Pressupostos. Ens agradaria tramitar-los perquè significa que Sánchez posa sobre la taula una solució política sobre els drets dels catalans. No som aquí. La probabilitat que es tramitin els Pressupostos és molt baixa", ha afirmat Artadi. Mentrestant, el Govern i l’Estat continuen negociant sectorialment, per exemple, en la tramitació en l’àmbit estatal del bo social contra la pobresa energètica.