Moreno promet un Govern "sense cordons sanitaris"

El candidat del PP a la Junta escenifica el seu acostament a Vox per aconseguir la investidura

Diu que defensarà la necessitat de treure la violència de gènere de la "contesa política"

hvggv1vo8r6hmopeud6vi71100 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El procés per investirJuan Manuel Moreno (PP) com a president de la Junta d’Andalusia ha començat aquest matí al Parlament regional. El dirigent conservador ha pronunciat un discurs davant dels 109 diputats en què ha deixat clar des dels primers minuts que està disposat a negociar amb els ultres de Vox per portar el "canvi" a aquesta regió després de 37 anys de governs del PSOE. Ha defensat el pacte amb el partit d’ultradreta per no només aconseguir convertir-se en president, sinó també per dotar d’"estabilitat" la nova legislatura. Els 12 diputats de Vox s’han d’afegir als 26 del PP i els 21 de Ciutadans per nomenar-lo nou cap de l’Executiu andalús.  

Moreno s’ha compromès a "parlar amb tothom" i a governar "sense cordons sanitaris", una frontera que en alguns països de la Unió Europea s’ha posat entorn dels partits ultres per aïllar-los. En aquest cas, populars i taronges no ho han fet i rebran el suport extern de la formació de Santiago Abascal per poder governar els dos en coalició. Els primers, més còmodes que els taronges, s’han assegut amb els radicals i han negociat un acord de 37 punts com a contrapartida per aconseguir els seus vots, en què Vox va renunciar a les seves controvertides derogacions (llei de violència de gènere, d’igualtat i de protecció del col·lectiu LGTBI) i l’expulsió dels immigrants sense papers. Ara s’haurà de veure com volen forçar la lletra del pacte, en què l’ambigüitat és el comú denominador en algunes mesures sobre sanitat, educació i la immigració. 

D’altra banda, el PP ha arribat a un acord de Govern amb Ciutadans, amb què s’ha repartit l’Administració. Els populars es quedaran la presidència i sis conselleries i els taronges, la vicepresidència (Juan Marín) i cinc departaments. 

Protestes de les dones 

Moreno considera que la tasca que té per davant per "obrir les vendes i aixecar les alfombres" després del llarg cicle socialista és hercúlia, "semblant", ha afirmat, a la que va tenir Adolfo Suárez en la Transició. "Em proposo que a l’interior de San Telmo hi hagi tanta llum com a la seva façana", ha proclamat a la Cambra autonòmica. Durant el seu discurs, d’una hora de durada, a l’exterior del Parlament desenes de dones protestaven contra Vox, per banalitzar el problema de la violència de gènere. Moreno creu que el PSOE està atiant aquestes protestes (que també s’han convocat en altres ciutats espanyoles) i l’ha acusat de fomentar la "crispació i la divisió social". 

Els primers aplaudiments han arribat quan el candidat conservador s’ha compromès a defensar els interessos dels andalusos "en una Espanya unida, sòlida i solidària" i s’ha marcat com a objectiu "prioritari" per al seu Govern "atorgar a Andalusia el lloc que li correspon". L’aspirant a la presidència ha assegurat que "Andalusia s’oposarà alsprivilegis a favor de territoris a canvi de recolzaments per sostenir un president del Govern", amb referència als Pressupostos Generals del 2019 que va presentar aquest dilluns Pedro Sánchez, en què el cap de l’Executiu central eleva la inversió destinada a Catalunya (el 52% respecte al pressupostat l’any anterior). 

Acabar amb la falta de transparència

En el seu discurs, ha avançat les primeres mesures que vol prendre com a cap de l’Executiu, entre les quals destacal’auditoria general de la Junta que inclourà el tancament d’organismes innecessaris, la promoció d’una llei per limitar a vuit anys el mandat del president i els consellers de la Junta i diverses iniciatives per promoure la lluita contra la corrupció i la protecció dels denunciants. En aquest context, ha assegurat que una comissió d’investigació sobre la Fundació Andalusa Fons Formació i Ocupació (FAFFE), després de conèixer-se irregularitats en les subvencions i l’ús de targetes opaques per part dels seus directius en prostíbuls, i també la reclamació judicial dels diners defraudats per l’escàndol delsERO. "En la falta d’alternança s’ha de buscar, precisament, el motiu del dèficit de transparència que ha patit i pateix l’Administració andalusa", s’ha queixat en un altre moment. 

Però de totes les tasques que ha assenyalat ha destacat la de la creació d’ocupació com la més important. En aquest punt ha anunciat la bonificació per a autònoms (tarifa plana de 50 euros per als primers 24 mesos), mesures per acabar amb la morositat de la Junta i reformes per als plans d’ocupació i del servei andalús oficial. També ha confirmat l’eliminació de l’impost de successions i donacions i la rebaixa del tram autonòmic de l’IRPF.

La violència de gènere

Notícies relacionades

Després de la tensió que va generar al PP i Ciutadans l’amenaça de Vox que no recolzaria la investidura de Moreno si no derogaven la llei de violència de gènere, el presidenciable no ha volgut obviar aquest assumpte i s’ha compromès a actuar amb responsabilitat "per treure de la contesa política assumptes tan sensibles com la violència de gènere". "El maltractament és una xacra social que hem d’erradicar, i s’ha de fer construint sobre el que ja tenim, sumant, enriquint i millorant les lleis", ha afegit.

Moreno no ha fet cap concessió a Vox amb les seves reclamacions més cridaneres sobre la caça i els toros. En l’apartat "cultura i riquesa", el dirigent popular s’ha decantat per destacar el recorregut que té Andalusia per millorar els seus ingressos gràcies al turisme i ha dit que està entossudit en la necessitat de "protecció del flamenc amb l’aprovació d’una llei".