CORRUPCIÓ DEL PP

Cascos nega que ordenés a Aena contractar empreses de la Gürtel

L'exministre de Foment declara en el judici que el gestor d'aeroports tenia autonomia per adjudicar contractacions

Álvarez-Cascos surt de declarar de l’Audiència Nacional el mes d’agost passat.

Álvarez-Cascos surt de declarar de l’Audiència Nacional el mes d’agost passat. / AGUSTÍN CATALÁN

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

L’exvicepresident del Govern Francisco Álvarez-Cascos ha negat avui que en la seva etapa de ministre de Foment ordenés a Aeroports Espanyols i Navegació Aèria (Aena) que contractés empreses de Francisco Correa, capitost de la trama Gürtel.

El fundador i actual vicepresident de Fòrum Astúries ha testificat avui a l’Audiència Nacional en el judici a Francisco Correa; a l’excomptable de les seves empreses José Luis Izquierdo; a l’exdirector de Comunicació d’Aena Ángel López de la Mota, i a l’exsubordinat d’aquest José María Gavari, per als quals la fiscalia demana entre set i deu anys de presó.

Les fiscals anticorrupció mantenen que Correa va obtenir entre el 2001 i el 2002 22 contractes per a la participació d’Aena en esdeveniments, la majoria fires com ara Fitur i Expo Ocio, sense que es licités un concurs públic.

Estimen que Correa va aconseguir contractes d’Aena per import de 2,359 milions d’euros que li van generar un benefici d’almenys 283.000 euros, així com que Ángel López de la Mota i José María Gavari van percebre 95.363 i 166.316 euros, respectivament, en efectiu i en espècies (viatges i pagament d’obres).

Autonomia per contractar

Álvarez-Cascos ha explicat que, com a responsable de Foment, només intervenia en el nomenament del president d’Aena perquè havia de passar pelConsell de Ministres, però ha assegurat que aquest ens públic tenia autonomia per designar la resta de càrrecs i adjudicar contractacions. En tot cas, ha postil·lat: "Mai he recomanat contractar algú sent ministre d’Espanya".

L’exvicepresident ha recordat que quan va arribar al Ministeri de Foment, per impedir que s’afavorissinempreses a canvi de comissions, va modificar els plecs de condicions i el Tribunal de Comptes va reconèixer que el nou sistema va millorar la concurrència, la transparència i l’automatisme.

En anteriors sessions de la vista, dues directives d’Aena van testificar que, després de ser nomenat ministre de Foment Francisco Álvarez-Cascos al guanyar el PP les eleccions el 2000, van detectar pressions en l’ens públic per adjudicar contractes a empreses de Correa.

Així mateix, una exempleada d’Aena va denunciar en la seva declaració testifical en el judici que en aquella època va començar a rebre pressions per tramitar contractes amb empreses de Gürtel. "Mai vaig fer capindicació de cap tipus a Aena", ha reiterat Cascos, que va dir que desconeixia per què coincidint amb la seva arribada al Ministeri de Foment l’esmentat ens públic va començar a contractar amb les empreses de Correa i va deixar de fer-ho amb altres que estaven rebent adjudicacions.

El Gordo de Sort

Sobre aquesta sospitosa coincidència, ha recalcat: "Ho desconec, i sent jo ministre de Foment també va tocar el Gordo de la loteria a Sort dues vegades". Ha indicat que coneixCorrea perquè durant la seva etapa com a secretari general del PP, entre 1989 i 1999, es va encarregar d’esdeveniments del partit i per haver utilitzat la seva empresa de viatges a títol personal. I De la Mota, perquè treballava en el departament de comunicació de la formació política, però ha assegurat que no va intercedir per al seu nomenament a Aena.

No és la primera vegada que l’exdirigent popular acudeix a la seu de l’Audiència Nacional a San Fernando de Henares (Madrid) per declarar com a testimoni en el cas Gürtel, ja que ja va comparèixer en el judici per la primera època d’activitats de la xarxa corrupta, on va negar qualsevol intermediació a favor de les empreses de Correa. 

Notícies relacionades

Aquell dia, Álvarez-Cascos va assegurar que durant els quatre anys que va ser número dos d’Aznar (1996-2000) i els quatre posteriors com a titular de la cartera de Foment "mai" va rebre una "trucada ni cap indicació relacionada amb adjudicacions". Així mateix, va afegir que eren "impossibles els tractes de favor” durant la seva etapa al Ministeri perquè es van modificar els plecs de condicions dels concursos públics per evitar l’existència d’algun "criteri de discrecionalitat, arbitrarietat i manipulació”.

Discrepàncies amb Correa

D’aquesta manera, va contradir la declaració del líder de la Gürtelva contradir la declaracióFrancisco Correa –que s’enfronta a 10 anys de presó per la presumpta manipulació de contractes d’Aena–, sobre que va intercedir per algunes constructores en alguns Ministeris perquè resultessin beneficiàries de concursos públics a canvi de comissions que acabarien en els fons del PP.